Consfătuirea doctoranzilor teologi clujeni
În Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au avut loc consfătuirea doctoranzilor, sub tutela îndrumătorilor de doctorat, eveniment organizat de Școala Doctorală de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran”. În cadrul Adunării Generale a Doctoranzilor 2018, a fost abordată şi tema „doctoratului european”, implementat de Universitatea „Babeş-Bolyai”.
Întâlnirea doctoranzilor a început, în Aula Mare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, cu o conferință susţinută de prof. Agostino Borromeo de la Universitatea „La Sapienza” din Roma, cu tema „The Catholic Ecclesiastical Archives as memorial sites of the Church of Rome”.
A urmat Adunarea Generală a Doctoranzilor 2018, deschisă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi de prorectorul prof. dr. Rudolf Graf, reprezentant al Consiliului Universităţii „Babeş-Bolyai” pentru Studiile Universitare de Doctorat.
La această întâlnire au participat în jur de 150 de doctoranzi, alături de toţi coordonatorii de doctorat din cadrul facultăţii, conform celor precizate de arhim. prof. dr. Teofil Tia.
Cu această ocazie s-a discutat şi despre relevanţa internaţională a „doctoratului european”, în condiţiile în care doctorandul urmează cursuri timp de patru luni la o altă universitate din Uniunea Europeană, printr-un grant sau pe cont propriu, ceea ce va asigura o diplomă de doctorat europeană, conform celor precizate de arhim. prof. dr. Teofil Tia.
În cadrul întâlnirii a fost lansat site-ului Școlii Doctorale de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca, prezentat de arhim. prof. dr. Teofil Tia și colaboratorii. Prin intermediul acestui site, toţi doctoranzii vor afla toate noutăţile, site-ul fiind un mijloc rapid şi eficient de comunicare, mai ales pentru cei care nu sunt în ţară, conform celor precizate de arhim. dr. prof. Teofil Tia.
Apoi, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Univesităţii „Babeş-Bolyai” a vorbit celor prezenţi despre activitatea științifică, drepturile și îndatoririle doctoranzilor; iar pr. conf. dr. Gabriel-Viorel Gârdan a ţinut o comunicare privind organizarea de sesiuni științifice și granturile doctorale. În acest cadru a avut loc şi lansarea Revistei electronice a Școlii Doctorale, prezentată de lect. dr. Nicolae Turcan, iar la final a susţinut un cuvânt de încheiere pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă.
Doctoratul european
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) implementează criteriile pentru acordarea Doctoratului European. Doctoratul European (Doctor Europaeus / Europaea) a fost propus de Confederation of European Union Rectors’ Conferences (European University Association), cu scopul de a stimula integrarea absolvenților de doctorat din Uniunea Europeană în mediul academic și socio-economic european. Doctoratul European este oferit de o serie de universități din spațiul european, în general după modelul propus de Confederation of European Union Rectors’ Conferences. Implementarea Doctoratului European la UBB serveşte ca mecanism de internaţionalizare şi de asigurare a calităţii studiilor doctorale din UBB, integrând mai puternic cercetarea în cadrul studiilor doctorale la UBB, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație al UBB, reunit în data de 24 octombrie 2016.
Criteriile pentru acordarea Doctoratului European la UBB (adaptate după criteriile Confederation of European Union Rectors’ Conferences) sunt următoarele: studentul a parcurs un program doctoral acreditat în UBB și s-a angajat pe ruta Doctoratului European cel târziu din anul doi al studiilor doctorale (odată cu intrarea în programul de cercetare științifică din cadrul studiilor doctorale). Angajamentul pe această rută este facultativ, iar studentul doctorand poate renunța la rută înainte de susținerea tezei.
Ca parte a programului doctoral la UBB, studentul a petrecut cel puțin 4 luni în una sau mai multe universități din Uniunea Europeană (în afara României și nu mai mult de două universități). Înainte de acceptarea tezei pentru susținere, cel puțin doi referenți, cadre didactice și/sau de cercetare, de la universități sau unități de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană, au recomandat-o în scris pentru susținere.
Cel puțin un membru din comisia de susținere a doctoratului este cadru didactic/de cercetare într-o universitate sau unitate de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană.
Teza de doctorat este redactată şi susţinută într-o limbă de circulație internațională.
UBB încurajează selectarea colaboratorilor europeni de la universități din Top-500 (în clasamentele de referință ale universităților), de la unități de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană și/sau din consorții europene din care UBB face parte. Diploma de Doctor eliberată în condițiile legislației naționale va fi însoțită de un Certificat de Doctorat European, în limba engleză, eliberat de UBB. Modelul de Certificat va fi propus de Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat al UBB și va fi aprobat de Consiliul de Administrație al UBB. Acesta va cuprinde obligatoriu sintagmele „European Doctorate (Doctor Europaeus / Europea)”, conform site-ului UBB.
Printre universităţile care implementează Doctoratul European în formulă identică şi / sau similară celei propuse de Confederation of European Union Rectors’ Conferences, sunt Universitée Libre de Bruxelles, Vrije Universiteit Brussel, Université Grenoble Alpes, Universitée de Lyon, Universitée Paris Descartes, Universitée Paris-Saclay, University of Cologne, Universitat der Grossregion, University of Padua, Sapienza Universita di Roma, Universidade Nova de Lisboa, Universidad Autonoma de Madrid, Cambridge University, Manchester University, University of Nottingham, conform UBB.