Consfătuirea profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 25 Septembrie 2017

La început de an școlar 2017-2018 s-a organizat, în județul Caraș-Severin, consfătuirea profesorilor de religie. Astfel că săptămâna trecută, la sediul ISJ-CS din Reșița, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a desfășurat o întâlnire de lucru a profesorilor de religie din cadrul Episcopiei Caransebeşului.

La întrunire au participat: părintele consilier cultural al Episcopiei Caranse­beșului, arhim. Casian Rușeț, inspectorul școlar general prof. Ioan Benga, părintele inspector la disciplina religie, Nicolae Chiosa, părinții protopopi ai eparhiei, președintele Comitetului Jude­țean al Coaliției pentru Familie Caraș-Severin, doamna profesoară Lavinia Popp, repreprezentanți ai Casei Corpului Didactic, precum și toți profesorii metodiști și profesorii de religie din județul Caraș-Severin.

La începutul consfătuirii a luat cuvântul inspectorul școlar general Ioan Benga care a transmis profesorilor că ei sunt unul dintre factorii care iau parte la efortul comun de înnoire a actului educațional și trebuie să se remarce prin cunoștințele lor, dar și prin comportamentul spiritual profund creștin.

Invitată la acest eveniment, doamna profesoară Lavinia Popp i-a îndemnat pe domnii profesori din partea Coaliției pentru Familie să ia în calcul mai mult ca oricând că trebuie să-i informeze pe copii ce înseamnă adevărata familie și care este rostul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.

În cea de-a doua parte s-a desfășurat consfătuirea propriu-zisă cu profesorii de religie, Preasfinția Sa transmițându-le tuturor îndemnul de a stabili o relație cât mai apropiată între ei, preoții parohi și instituțiile școlare unde activează. S-a făcut analiza anului școlar ce a trecut, 2016-2017, și s-au analizat rezultatele pozitive și minusurile din anul școlar trecut și s-au propus noi proiecte pentru anul școlar în curs, astfel încât elevii să beneficieze de o educație religios-morală cât mai accesibilă lor.

„Consfătuirea de la începutul acestui an școlar a avut o dinamică aparte pentru că am avut bucuria să fie prezenți și părinții protopopi, care au venit la invitația părintelui inspector, pentru că dorim să dăm o notă de colaborare, o notă de mesaj comun pe care Biserica și Școala îl oferă societății, în special copiilor. Nădăjduim ca mesajul pe care l-am pus astăzi la inima profesorilor să fie benefic și să fie constructiv pentru copii, pentru generația următoare, care reprezintă și viitorul Bisericii noastre”, a subliniat părintele consilier Casian Rușeț.

Tot la această manifestare a avut loc prezentarea cărții în versuri a părintelui profesor Emil Sergiu Varga, cu titlul „Auslander, La porțile iubirii”, editată de Casa Corpului Didactic din Reșița la Editura Gheorghe Magas.