Consfătuiri ale profesorilor de religie din judeţele Sibiu şi Cluj
Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit marţi, 15 septembrie, consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Sibiu. Profesorii clujeni s-au întâlnit în sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca.
Dascălii de la şcolile şi liceele din judeţul Sibiu au avut posibilitatea să se întâlnească din nou la începutul anului şcolar cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, pentru a primi binecuvântare şi sfaturile duhovniceşti necesare în misiunea de a le transmite celor mici învăţătura de credinţă. Consfătuirea anuală are rolul de a evalua activităţile din anul trecut, problemele întâlnite în şcoli legate de ora de religie şi posibilităţile ivite în noul an şcolar pentru a întări locul acestei discipline în programa şcolară. Prin adeziunea celor peste 90% dintre elevi la ora de religie s-a demonstrat importanţa acesteia pentru educaţia copiilor, dar şi devotamentul profesorilor şi implicarea lor deosebită în activităţile din cadrul disciplinei. Acestea au fost principalele lucruri dezbătute la consfătuirea de la Sibiu, unde au fost prezenţi inspectorul de religie al judeţului Sibiu, prof. Gabriela Frăţilă, inspectorul de religie din Arhiepiscopia Sibiului, Sorin Joantă, fostul inspector al disciplinei, prof. Măriuca Neagu, şi decanul facultăţii gazdă, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
După prezentarea ultimelor detalii organizatorice referitoare la înscrierea elevilor la ora de religie, statutul disciplinei şi alte probleme administrative, IPS Mitropolit Laurenţiu s-a adresat dascălilor şi i-a îndemnat să fie mereu conştienţi de misiunea grea pe care o poartă în cadrul unităţilor de învăţământ şcolar: „Dumneavoastră lucraţi pe un fond existent, foarte simplu şi plăpând. Acest fond este ca o plută aflată pe apă, care se poate răsturna uşor. Dar dumneavoastră clădiţi ceva pe ceea ce copiii au primit de acasă, unde au învăţat în familie să se roage. Clădiţi doar spiritual şi nu puneţi accentul pe note! Mereu vă repetăm să lăsaţi notele la o parte şi să nu faceţi instrucţie religioasă. Trebuie să le vorbim despre sentimentul religios, despre atitudinea noastră faţă de Dumnezeu şi dragostea pe care trebuie s-o avem ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu. Dacă vorbiţi cu ei şi îi provocaţi prezentându-le nişte teme antrenante, la nivelul lor, arătându-le rolul Bisericii în viaţa unui popor, atunci veţi avea rezultate remarcabile. Gândiţi-vă cum Îl apropiaţi pe Dumnezeu de sufletele elevilor şi vă vor ţine minte şi la bătrâneţe”, a spus ierarhul.
În cadrul întâlnirii, profesorii au aflat şi ultimele noutăţi de la Consfătuirea Naţională a inspectorilor de religie, care avut loc recent la Oradea. „Toate problemele administrative au fost dezbătute, analizate şi s-a tras concluzia că anul trecut, prin ceea ce a însemnat pentru ora de religie momentul din februarie-martie, ne-a întărit şi ne-a făcut să lucrăm mai bine, să ne dorim să ne perfecţionăm, să fim mai aproape de elevi, de Biserică şi unii de alţii”, a spus inspectorul Sorin Joantă.
Consfătuirea profesorilor clujeni
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent la consfătuirea județeană a profesorilor de religie care a avut loc marţi, 15 septembrie, în sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial, cu participarea a 120 de dascăli din județul Cluj. Au luat parte la ședință și inspectorul de religie al județului Cluj, părintele Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, părintele Liviu Vidican Manci și consilierul cultural al Arhiepiscopiei, părintele Bogdan Ivanov.
În deschiderea întâlnirii, IPS Mitropolit Andrei le-a reamintit profesorilor de religie de lupta care a fost dusă anul trecut pentru păstrarea orei de religie în școli. „Întâia datorie din punct de vedere profesional pe care o are dascălul de religie este să creadă în noblețea profesiei lui și să i se dăruiască din tot sufletul. Această dragoste trebuie să o insufle și elevilor”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Invitat special la această consfătuire a profesorilor de religie din județul Cluj a fost arhimandritul Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele a prezentat, într-o manieră interactivă, tema „Religia, promotoare a conceptului de adevăr absolut”.
Prezentarea a fost foarte apreciată de profesorii de religie pentru că a adus în prim plan problemele cu care se confruntă elevii și tinerii din școlile publice, în special atitudinile lor cu privire la noile curente ale societății.
În a doua parte a întâlnirii au avut loc discuții privind diferite aspecte organizatorice. Li s-au prezentat profesorilor de religie noua structură a anului școlar, programele școlare, concursurile din acest an și principalele direcții de pregătire ale profesorilor de religie, conform inspectorului de religie al județului Cluj, părintele Marian Sidon.
Au fost punctate și câteva aspecte legate de participarea elevilor la ora de religie, aducându-se la cunoștința profesorilor că prezența la oră se face în baza cererilor depuse în luna aprilie.