Consiliu eparhial în Episcopia Caransebeşului

Data: 04 Decembrie 2013
Marţi, 3 decembrie, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Centrului eparhial, a avut loc întrunirea Consiliului eparhial al Episcopiei Caransebeşului. În cadrul acestuia au fost adoptate mai multe hotărâri menite să îmbunătăţească activităţile sectoarelor eparhiei.
 
Sectorul administrativ-bisericesc a prezentat situaţia personalului clerical şi neclerical din eparhie: angajări, numiri şi încetări de activitate în perioada 1 septembrie - 1 decembrie 2013. De asemenea, s-a aprobat noul regulament de procedură contabilă la nivelul parohiilor, ce va fi pus în practică începând cu data de 1 ianuarie 2014. Totodată, s-a aprobat emiterea circularei de convocare a adunărilor parohiale electorale. Astfel, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la stabilirea calendarului alegerilor pentru organismele deliberative şi executive din Biserica Ortodoxă Română (mandatul 2014-2018), s-a hotărât convocarea Adunărilor Parohiale Electorale în vederea desfăşurării şedinţei de constituire a Adunării Parohiale şi pentru alegerea Consiliului şi a Comitetului Parohial în biserica parohială, după Sfânta Liturghie, în data de 12 ianuarie 2014 sau 19 ianuarie 2014, conform calendarului electoral.
 
La Sectorul cultural s-au purtat discuţii cu privire la evaluarea învăţământului teologic din Mitropolia Banatului, de către o comisie aprobată de către Sinodul mitropolitan. La Sectorul economic s-au aprobat proiectele de investiţii ce urmează a fi întreprinse la noua Catedrală episcopală din Caransebeş şi s-au aprobat proiectele şi calendarul investiţiilor pentru şantierele din Episcopia Caransebeşului, respectiv Grădiniţa „Sf. Filofteia“ din Caransebeş, Aşezământul social-monahal Ţara Almăjului, precum şi alte biserici din cuprinsul eparhiei.
 
La Sectorul social-filantropic, misionar şi activităţi cu tineretul s-au aprobat calendarul şi bugetul pentru activităţile social-filantropice şi activităţile cu tinerii din luna decembrie 2013. De asemenea, s-au purtat discuţii cu privire la înfiinţarea unei grădiniţe confesionale în municipiul Reşiţa, urmând a se cerceta cadrul legal şi bugetar pentru susţinerea unui astfel de proiect. (Darius Herea)