„Constantin Brâncuşi, artistul tuturor culturilor”
Mâine, începând cu ora 9, Centrul de Restaurare, Conservare și Vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova va găzdui Simpozionul internațional „Constantin Brâncuși-artistul tuturor culturilor”. Despre eveniment a vorbit marți Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în cadrul unei conferințe de presă.
Părintele Mitropolit a subliniat în primul rând colaborarea dintre Facultatea de Teologie din Craiova şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” în vederea concretizării unui eveniment de prestigiu dedicat celor 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi.
Simpozionul închinat artistului cu rădăcini gorjene va aduna în Cetatea Băniei nume de rezonanţă internaţională, cunoscători ai operei salei, hermeneuţi ai artei brâncuşiene, precum: academicienii Mihai Cimpoi, Victor Crăciun şi Ion Dogaru, distinsa doamnă Sorana Georgescu-Gorjan, cercetătorul Tudor Nedelcea, actorul Ilie Gheorghe, profesorii Gabriel Coşoveanu, Ion Mocioi şi Magdalena Jianu, artistul Mihai Ţopescu, jurnalistul Cornel Sorescu, scriitorul Dan Lupescu etc. Luările de cuvânt se vor desfăşura în Aula „Nestor Vornicescu” a centrului, prefaţate de mesajele de salut din partea autorităţilor craiovene. În cadrul întâlnirii este programat un vernisaj de pictură religioasă, organizat de studenţii secţiei Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova, în Muzeul de artă eclesială al Centrului de restaurare. De asemenea, după prânz, invitaţii vor vizita Paraclisul mitropolitan Madona-Dudu şi Secţia „Constantin Brâncuşi” din cadrul Muzeului de Artă „Jean Mihail” din Craiova.
Lucrările invitaţilor vor fi aşezate într-un volum colectiv, care va fi publicat în cursul anului acesta la Editura „Mitropolia Olteniei”, sub binecuvântarea IPS Părinte Irineu.
Darul Craiovei pentru marele Brâncuşi
Demersul Facultăţii de Teologie din Craiova şi al Bibliotecii Judeţene „Aman” are justificare originea oltenească a marelui maestru, cel supranumit pe bună dreptate „Părintele sculpturii moderne”. În felul acesta, prin manifestările generate, s-a dorit în mod special reaşezarea atistului în actualitatea valorilor autentice, dragostea de frumos şi preţuirea darurilor primite de la Dumnezeu. Cetatea Băniei, fiind locul în care marele Brâncuşi a venit „pentru a doua oară pe lume~, se lega în mod sigur de meseria prin care avea să se ridice deasupra tuturor. Aici se găsesc numeroase repere din viaţa şi formarea sa profesioală, precum şi elemente care l-au propulsat spre devenirea artistică de mai târziu, de pildă Epitropia Bisericii Madona-Dudu. În acest context, plin de istorie, spiritualitate şi inspiraţie, oltenii vor începe evocarea marelui maestru, emblematic pentru această zonă, definitoriu pentru cultura naţională.