Consultări suplimentare între SUA și România privind vizele

Data: 03 Octombrie 2024

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a temperat aștep­tările privind ridicarea vizelor necesare călătoriilor turistice sau de afaceri în SUA, explicând că în următoarele luni mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi pentru a se stabili dacă România este eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver. „Există o serie de paşi referitori la securitate şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri în acest sens, care vor trebui implementate”, a declarat Kathleen Kavalec, după discuţiile avute cu premierul Marcel Ciolacu pe tema Visa Waiver.

Diplomatul american a anticipat că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne în această toamnă. „În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică îna­inte de a fi implementate orice schimbări în cerinţele actuale de viză. (…) Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a mai afirmat ­Katheleen Kavalec.

Conform unui comunicat al Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru aderarea la Visa Waiver au fost atinse, lucru ce urmează să fie confirmat de o echipă de experţi americani, care va efectua o vizită de evaluare în noiembrie 2024. Printre măsurile luate se numără implementarea unor programe privind securizarea frontierei și schimbul de date privind călătoriile, completarea legii cetățeniei și a legii privind documentele de călătorie, intensificarea cooperării poliţieneşti cu SUA etc. (I. N.)