Consultaţie teologică interconfesională la Cluj-Napoca
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc, pe 9 mai, deschiderea festivă în cadrul celei de-a patra consultații teologice interconfesionale a Institutului Diakonie Neuendettelsau din Germania. Manifestarea din acest an cuprinde prezentarea de referate, urmate de dezbateri, din perspective teologice, etice, bioetice şi medicale, având ca punct de plecare „Viaţa ca dar al lui Dumnezeu - responsabilitatea creştină în perspectiva morţii”.
Manifestarea are loc în perioada 8-11 mai la Cluj-Napoca şi la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, şi a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Institutul Diakonie Neuendettelsau, Germania.
La deschiderea festivă au fost prezenţi Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, rectorul Mattias Hartman - preşedintele Consiliului de Conducere al Diakoniei Neuendettelsau, pr. prof. dr. Ioan Chirilă - președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” și alți invitați din ţară şi străinătate. Moderatorul evenimentului a fost pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă.
În cuvântul său, IPS Mitropolit Andrei a apreciat activitatea socială şi filantropică pe care o desfăşoară Diakonie Neuendettelsau din Germania.
„Biserica creştină slujeşte viaţa, moartea nu a făcut-o Dumnezeu, dar este o realitate. Înţeleptul Solomon, în Cartea înţelepciunii sale, în capitolul I, versetul 13, spune că «Dumnezeu n-a făcut moartea şi nu se bucură de pierirea celor vii». N-a făcut Dumnezeu moartea şi totuşi moartea este o realitate. Dar, atunci, cine a făcut moartea, dacă n-a făcut-o Dumnezeu? Noi zicem că a făcut-o diavolul. În ce mod? Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către romani, capitolul cinci, versetul 12, zice că printr-un om a intrat păcatul în lume. Şi facem o paranteză: păcatul a fost sugerat de diavol. Printr-un om a intrat păcatul în lume, iar prin păcat moartea, iar moartea a trecut la toţi oamenii, prin acela unul care a păcătuit. E clar că moartea este un accident, dar e clar că moartea este acum o realitate. Şi atunci, noi, care suntem slujitorii vieţii, încercăm cât putem să îi ajutăm pe oameni să trăiască, să le mai lungim viaţa. Lucrul acesta îl face această instituţie prestigioasă din Germania”, a spus ierarhul.
De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre colaborarea pe care a avut-o, pe vremea când era Arhiepiscopul Alba Iuliei, cu Serviciul Maltez, o altă organizaţie germană, „colaborare în urma căreia au rămas câteva case de copii şi câteva cămine de bătrâni”.
Ierarhul a arătat că acest gen de organizaţii sunt slujitoare ale vieţii: „Sfârşitul acestor preocupări de natură socială îl subliniază Domnul Iisus Hristos. Noi facem ceea ce facem în virtutea faptului că noi credem în Domnul Iisus Hristos. Domnul Vieţii ne va răsplăti pe fiecare după faptele noastre. În Evanghelia după Matei, în capitolul 25 ni se relatează despre Dreapta Judecată, începând cu versetul 34: «Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut». Or, frăţiile voastre, pe aceşti fraţi prea mici ai Domnului Hristos îi slujiţi şi implicit Îl slujiţi pe Domnul Iisus Hristos”.
După deschiderea oficială a evenimentului, lucrările au continuat cu prelegeri pe tema „Viaţa ca dar al lui Dumnezeu - responsabilitatea creştină în perspectiva morţii”. La eveniment au participat numeroși profesori și teologi, membrii ai diferitelor organizații ecumenice și studenți interesați de un dialog pentru înțelegerea credinței, acțiunii diaconale și a culturii diferitelor popoare.
„Aceasta a patra consultaţie teologică are ca temă generală «Viaţa ca dar al lui Dumnezeu. Responsabilitatea creştină în perspectiva morţii». A venit la Cluj, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, o delegaţie formată din 20 de reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice din Neuendettelsau, Germania, împreună cu alţi teologi, medici şi specialişti în bioetică din ţară şi din străinătate. Credem că această a patra consultaţie teologică va deschide noi perspective de colaborare între Biserica Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj şi Diakonie Neuendettelsau, noi perspective de colaborare, cel puţin în domeniul social filantropic”, a spus pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene.
Pr. Mathias Hartmann, preşedintele Consiliului de conducere al Diakonie Neuendettelsau, a arătat cu această ocazie că organizaţia pe care o reprezintă are, în colaborare cu partenerii săi, atât proiecte sociale cât şi o serie de consultaţii cu privire la credinţa fiecăruia şi la fundamentele teologice ale activităţii sociale, astfel că „ne bucurăm foarte mult că gazdele noastre de aici de la Cluj ne oferă o oportunitate de a avea acest schimb”.
La rândul său, prof. Petros Vassiliadis de la Facultatea de Teologie din Tesalonic, a precizat că se află la facultatea clujeană „pentru a ţine câteva cursuri pe teme misionare despre înţelesul teologic al misiunii creştine, în special despre documentul elaborat de Sfântul şi Marele Sinod din Creta din 2016”.
De asemenea, prof. Petros Vassiliadis a precizat: „mă bucur să mă aflu în această parte a ţării după ce am fost la Timişoara, unde am luat de asemenea parte la o altă consultaţie teologică, ce a avut ca temă istoria veche şi nouă a Bisericii Ortodoxe în România. De asemenea, un alt scop al vizitei mele în România, după ce am vizitat Bucureştiul şi am avut o întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, a fost şi întâlnirea cu reprezentanţi ai Comisiei de educaţie teologică, unde am prezentat un proiect internaţional al unui master internaţional care se va desfăşura în Tesalonic. Un alt motiv al vizitei este că sunt îndatorat părintelui Ioan Bria, cel care a fost maestrul meu, cel care m-a iniţiat în studiile misionare şi ecumenice”.
Prin misiunea pe care o desfășoară, organizația Diakonie Neuendettelsau din Germania menține de mai mulţi ani relații de parteneriat cu diferite instituții ale Bisericii Ortodoxe Române, în vederea cooperării, în special în munca socială în sprijinul comunității, iar în cadrul acestor parteneriate au loc vizite reciproce, întâlniri și dialoguri pe teme teologice.