Consultaţii medicale gratuite în Parohia Jiblea-Veche
În mai multe parohii din Arhiepiscopia Râmnicului au fost iniţiate, la începutul acestei luni, o serie de activităţi social-filantropice. Astfel, sub coordonarea preoţilor slujitori, credincioşii din localitatea vâlceană Jiblea-Veche au venit în ajutorul fraţilor aflaţi în suferinţă, contribuind la materializarea proiectului „Sănătatea aproapelui”. În același timp, Arhiepiscopia Râmnicului a venit în sprijinul a 1.400 de elevi, cărora li s-au oferit rechizite şcolare.
În Parohia Jiblea-Veche s-a derulat programul social-filantropic „Sănătatea aproapelui”, în urma căruia 150 de persoane, indiferent de venitul fiecăreia, au avut acces gratuit la asistenţă medicală primară şi de specialitate, timp de două zile, în perioada 7-8 octombrie 2016. Consultațiile medicale efectuate au constat în ecografii abdomino-pelvine, stabilirea indicelui de masă corporală, măsurarea nivelului glicemiei și măsurarea valorii tensiunii arteriale. Campania medicală de voluntariat a fost asigurată de personal de specialitate de la cabinetul medical Oncoprax din Cluj-Napoca, al dr. Dan-Sorin Popescu, şi Şcoala Postliceală FEG - filiala Cluj-Napoca, reprezentată de dr. Anca-Daniela Gavriș, sub patronajul Primăriei orașului Călimănești, prin implicarea primarului Florinel Constantinescu. Echipa de proiect, formată din dr. Dan-Sorin Popescu, dr. Anca-Daniela Gavriş, dr. Vlad Mateiţă, pr. Negrea Constantin, preoteasa Violeta Negrea și dna Ioana Marinaș, împreună cu mai mulți enoriași voluntari au reușit, prin munca lor, să facă posibilă organizarea acestei campanii medicale.
„Dumnezeu să le dea sănătate!”
Despre această iniţiativă, preotul paroh Constantin Negrea a spus: „Călăuziți de porunca iubirii aproapelui, campania medicală de voluntariat a fost organizată, in memoriam, pentru Aurora și dr. Valentin Popescu, părinții medicului Dan-Sorin Popescu. Alături de echipa medicilor din proiect au colaborat și dr. Enescu Nicoleta și dr. Frîncu Droseta, care, dovedind profesionalism, au răspuns pozitiv ca voluntari, prin realizarea examinărilor medicale. De un real folos au fost și doamnele asistente Daniela Brăneanu, Mihaela Ceapă, Mihaela Bondoc, Georgiana Fetelea și Andrada Zgripcea. De asemenea, elevi din anul III de la Școala Postliceală din cadrul Liceului Sanitar «Antim Ivireanul», din Râmnicu Vâlcea, coordonați de dna instructor Lucica Munteanu, ne-au demonstrat că mai avem tineri de nădejde cărora le pasă de noi. Dumnezeu să le dea sănătate tuturor celor care s-au implicat în această campanie medicală și să le răsplătească efortul pentru că au înțeles și au dovedit că iubirea aproapelui se poate concretiza prin fapte bune”.
Rechizite școlare pentru 1.400 de elevi
Din dorința de a preîntâmpina abandonul școlar, determinat în multe cazuri de situația materială precară cu care se confruntă familiile, Arhiepiscopia Râmnicului, în baza unei situații comunicate de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, a oferit rechizite școlare pentru 1.400 de elevi. Rechizitele au fost acordate în parohia de care aparțin pentru ca, în felul acesta, sprijinul pentru educarea și formarea copiilor să nu însemne doar susținerea materială, ci să determine o susținere permanentă a acestora, atât în prevenirea abandonului școlar, în situațiile de risc, cât și pentru încurajarea performanței școlare. Dezbaterile recente, referitoare la educaţia religioasă în şcoli, au constatat, deși nu și-au propus în mod expres acest lucru, importanţa şi necesitatea intensificării cooperării dintre Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educaţiei.
Proiectele au fost implementate la nivelul fiecărei protoierii din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, fapt ce permite reluarea, în cadrul cercurilor pastorale și întrunirilor preoțești, a proiectelor de colaborare desfășurate de parohii, în parteneriat cu autoritățile locale și instituțiile de învățământ, ONG-uri și asociații locale, pentru susținerea copiilor rămași în grija bunicilor sau a rudelor, în urma plecării părinților la muncă în străinătate sau pentru inițierea și dezvoltarea unor programe de educație complementare.