Consultații medicale gratuite pentru 130 de persoane din Fântânele

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 22 Octombrie 2024

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au revenit sâmbătă, 19 octombrie, în localitatea Fântânele, județul Prahova, unde au desfășurat două campanii dedicate persoanelor din mediul rural care nu au acces facil la diferite servicii medicale: „Sănătate pentru sate” și „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”. În cadrul lor, peste 130 de persoane au beneficiat de investigații medicale de specialitate gratuite. 

Implicați în campaniile de sâmbătă desfășurate în localitatea Fântânele au fost medici specialiști din diferite domenii precum: medicină internă, oftalmologie, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, psihiatrie, ginecologie și urologie. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat şi de investigații EKG și ecografie, iar în cadrul campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin, mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Ba­beș-Papanicolau, ne-a transmis Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale.

„Activitatea de astăzi s-a bazat în principal pe două tipuri de patologii: cea a vârstnicului și patologia pediatrică. În cazul vârstnicilor, au predominat afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi tulburările de ritm, hipertensiunea și valvulopatiile, dar și afecțiunile gastroenterologice, incluzând boli ale esofagului, dispepsii, steatoză hepatică și colon iritabil. În patologia pediatrică, au predominat afecțiunile respiratorii și urticariile, iar mulți copii au fost depistați cu obezitate. Majoritatea pacienților noștri nu au consultat un specialist și nu au efectuat ecografii sau testul Babeș-Papanicolau”, a spus dr. Camelia Sărăţeanu, medic gastroenterolog. 

Inițiativa a avut loc pentru a doua oară în această comunitate și a fost sprijinită la nivel local de preotul paroh și autorități. „Este a doua oară când organizăm această campanie, întrucât și prima ediție a fost un succes. Deja avem un număr considerabil de pacienți examinați. Această inițiativă aduce bucurie comunității, deoarece mulți dintre ei au avut probleme de sănătate destul de grave și, prin intermediul acestei campanii, au reușit să își îmbunătățească starea de sănătate. În special, pentru partea de cardiologie investigațiile sunt disponibile doar la Ploiești sau București, iar programările durează destul de mult, așa că această activitate a fost binevenită”, a declarat și pr. Alexandru Dimulescu de la parohia prahoveană Fântânele. 

Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat în anul 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, au fost organizate 126 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Dâm­bovița, Mara­mureș, Ar­geș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Numărul beneficiarilor campaniei se ridică la peste 15.000 de persoane, potrivit sursei citate.