Consultații medicale gratuite pentru persoanele vulnerabile din Eparhia Romanului și Bacăului

Un articol de: Pr. Ilarion Mâţă - 18 Septembrie 2020

În contextul pandemiei de COVID-19, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“-Hârja, oferă gratuit consultații de ecografie de specialitate în domeniile medicină - boli interne și cardiologie pentru 400 de persoane vulnerabile, prin intermediul proiectului eparhial medico-social „Sănătate la un click distanță”.

Proiectul este susținut financiar de Profi România și de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, și este implementat mai ales în zonele rurale ale jude­țu­lui Bacău.

Consultațiile gratuite de ecografie cardiologică și boli interne vor fi oferite persoanelor vulnerabile (persoane bolnave cu venituri foarte mici, persoane vârstnice, cu polipatologii, dizabilități și izolate) cu acces limitat la actul medical de specialitate.

Dacă pacientul este imobilizat sau greu deplasabil, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“-Hârja, în limita posibilităților și a urgențelor medicale, poate pune la dispoziție ambulanța proprie sau unul din autoturismele flotei medicale ale asociației.

Persoanele vulnerabile interesate să beneficieze de acest consult de specialitate pot apela la numărul de telefon 0749.66.65.81 sau la adresa de mail voluntariarb@gmail.com. Programările se vor face în funcție de prioritățile medicale și sociale ale pacientului.

Proiectul de Telemedicină propune crearea unui sistem de pre­ven­ție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixă, în Timișoara, la Clinica Profilaxis, unde medicii specia­liști recepționează/efectuează consul­tații și investigații specifice la distanță, în timp real, și o stație periferică la Hârja, pentru zone rurale, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie conectează echipamentul și transmite investigația către medicul specialist de la Profilaxis Timișoara.

Stația centrală/fixă este compusă din desktop, monitor HD, sistem audio-video, internet cu fibră optică, soft dedicat pentru telemedicină, acces la sistemul de telemedicină Profilaxis TELEMED. Aici medicii specialiști recepționează consultația transmisă de medicul generalist din stația periferică, putând efectua toate măsurătorile specifice unei investigații, comunică apoi cu pacientul și cu medicul generalist. Consultația se finalizează cu o scrisoare medicală, schemă de tratament și eventual recomandarea pentru alte investigații medicale. În stația fixă, pentru recepția consul­tațiilor transmise, vor lucra medici din specialitățile cardiologie și boli interne.