Consumăm sub 1% produse ecologice

Data: 08 Aprilie 2009

România a exportat în 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, în valoare de 100 de milioane de euro, circa 80% dintre produsele exportate fiind materie primă, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). „Valoarea exporturilor de produse ecologice româneşti a crescut în 2008 cu circa 20 de milioane de euro, faţă de 2007, fiind estimată la 100 de milioane euro, potrivit comunicărilor făcute de importatori şi exportatori“, a precizat Teodora Aldescu, prezentă la un seminar de promovare a produselor ecologice. Cele mai importante produse exportate au fost fructele de pădure, zmeura şi afinele, unde şi preţul obţinut a fost pe măsură, în jur de 220 de euro/tonă, fiind urmate de cereale, oleaginoase şi proteice, miere şi lapte. „În privinţa cărnii, România nu are în momentul de faţă nici un procesator de carne pentru a face export, deoarece este permisă încă producţia paralelă, adică se fac în acelaţi loc şi produse convenţionale, dar şi ecologice, iar animalele nu sunt concentrate pe o anumită zonă“, a explicat consilierul MAPDR. În acest moment sunt înregistraţi aproape 4.200 de operatori care funcţioneaza în agricultura ecologică şi din aceştia 89 sunt procesatori şi comercianţi, faţă de 48, câţi erau în 2007. În ceea ce priveşte consumul de produse ecologice pe piaţa internă, acesta este sub 1% în momentul de faţă, cu toate că oficialii MAPDR şi-au propus o ţintă de 5% până în 2013. Pe de altă parte, produsele ecologice sunt însă cu 20% la 40% mai scumpe decât cele convenţionale. Pe plan european, Italia este cel mai mare cultivator de culturi ecologice, iar cea mai mare piaţă o deţine Germania, Austria şi Franţa fiind undeva în poziţiile 3 si 4.