Consumatorii aruncă o treime din alimentele cumpărate

Un articol de: Oana Nistor - 15 Octombrie 2015

România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte cantitatea de alimente risipite, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, iar consumatorul român trebuie educat pentru a reduce risipa de alimente. „Risipa alimentară trebuie combătută plecând de la cauze, prin educaţie şi campanii de cumpărare a pachetelor mici. Trebuie să avem o ofertă de produse adaptată. Există un program denumit «Cumpără cât ai nevoie» care se adaugă mai multor campanii, precum cele de donare de alimente. Trebuie să ne focusăm pe cauzele risipei de alimente. Aceasta nu este numai o problemă a comercianţilor, este o problemă a tuturor, inclusiv a autorităţilor cărora le cerem să dialogheze cu noi pentru găsirea unui mod de prelungire a termenului de valabilitate”, au spus reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) în cadrul unei conferinţe de specialitate, potrivit Mediafax. Conform reprezentanţilor retailerilor, cel puţin o treime din alimentele cumpărate se aruncă acasă la consumator.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a declarat dispusă să sprijine retailerii pentru a reduce risipa alimentară, inclusiv prin majorarea, la 15 zile, a perioadei în care magazinele pot avea la promoţie produsele care urmează să expire, după cum a declarat preşedintele autorităţii, Marius Dunca.