Convocarea preoților militari ai Forțelor Terestre la Soveja

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 29 Mai 2024

Cabana militară Soveja din județul Vrancea găzduiește în perioada 28-30 mai convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT). Întâlnirea a debutat marți, 28 mai, cu oficierea unei slujbe de Te Deum în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Mănăstirii Soveja, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

La eveniment au participat: pr. Sorin- Ștefan Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă a SMFT;  col. Sorin Ștefan, șeful Serviciului Personal și Mobilizare, delegat al general-locotenentului Ciprian Marin, șeful SMFT; pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial; pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu; și arhim. Sofian Ardelean, exarhul așezămintelor monahale din județul Vrancea și duhovnic al Mănăstirii Soveja.

După slujbă, chiriarhul locului a adresat un cuvânt de învățătură la întâlnirea clericilor militari.

„Cât privește structurile militare care func­ționează după reguli foarte stricte, bazate pe ordine și disciplină, Biserica s-a aflat totdeauna alături de cei ce au slujit și slujesc în aceste instituții, îngrijindu-se de fiii ei duhovnicești, atât în vreme de pace, cât și în vremuri de restriște; nu-i putea lăsa fără asistență sau sprijin duhovnicesc pe cei chemați la oaste. Așa a luat naștere clerul militar, organizat, într-o anumită perioadă, sub forma unei Episcopii a Armatei.  Clerul militar și-a îndeplinit cu mult curaj și devotament misiunea încredințată în timpul Războiului de Independență și al celor două războaie mondiale, după care a fost îndepărtat din Armata României de către regimul comunist. Dumnezeu a binecuvântat ca, după anul 1990, să se reînnoade firul firesc al tradiției slujirii preoților în unitățile militare și iată-vă pe dumneavoastră, astăzi, preoți militari din mai multe eșaloane, care slujiți deodată Biserica și Armata țării de mai bine de trei decenii. Mă bucur că, anul acesta, ați poposit în Țara Vrancei, într-o zonă extrem de frumoasă și bogată în semnificații istorice, unde veți medita, negreșit, la jertfele și eroismul înaintașilor noștri, care și-au dat viața pentru credința ortodoxă strămoșească, pentru apărarea patriei și pentru dăinuirea neamului nostru românesc”, a afirmat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

În semn de apreciere pentru sprijinul permanent acordat SMFT, pentru promovarea constantă a imaginii Armatei României, col. Sorin Ștefan a conferit Înaltpreasfinției Sale Emblema de Merit „Partener pentru Apărare” - clasa a III-a. De asemenea, ierarhul a primit din partea clerului militar o plachetă și o medalie cu siglele Ministerului Apărării Naționale și Patriarhiei Române, dăruind, la rândul său, participanților volumul „Spovedania și Împărtășania”, în format mic, apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.