Copie după icoana făcătoare de minuni Maica Domnului „Paramythia - Mângâietoarea” din Muntele Athos, adusă la Feldioara, Brașov

Data: 24 Iulie 2017

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Feldioara, județul Brașov, a fost adusă din Muntele Athos o copie după originalul icoanei făcătoare de minuni Maica Domnului „Paramythia - Mângâietoarea”. Icoana a fost adusă de părintele protosinghel Ioan Meiu, fiu al satului și viețuitor la Așezământul romanesc de la Ierusalim. Icoana a fost adusă vineri, 21 iulie, la obișnuita seară de rugăciune în care se săvârșește Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea și al sfinților ocrotitori, prin binecuvântarea lui Dumnezeu și dragostea Maicii Domnului.

Icoana a fost pictată de călugării iconari ai Mănăstirii Vatoped apoi sfințită și atinsă de icoana originală. După sosirea sfintei icoane în biserica din Feldioara s-a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului „Paramythia” și Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea.

La sfârsit, părintele Ioan Meiu a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură îndemnîndu-i să aibă evlavie la Maica Domnului.

„Aducem mulțumiri părintelui Ioan Meiu pentru acest odor de mare preț și o rugăm pe Maica Domnului grabnic ascultătoarea și mângâietoarea să ocrotească sfânta noastră biserică și pe toți locuitorii comunei noastre”, ne-a spus parohul Mircea Rusi.

Această icoană a Maicii Domnului este o frescă din secolul al XIV-lea, care s-a aflat pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. După săvârşirea minunii din 21 ianuarie 1320, când a salvat obştea şi mănăstirea de la pieire, icoana a fost strămutată în stânga katholikonului, într-un paraclis închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
În Sfântul Munte există o rânduială: cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite; poarta mănăstirilor aghiorite se deschide la răsăritul soarelui şi se închide la apus, când portarul dă cheile stareţului, iar stareţul le aşază la icoana Maicii Domnului.

La 21 ianuarie 1320, când unul din stareţii mănăstirii, după tradiţie, Stareţul Ghenadie, a mers să ia cheile mănăstirii de la icoana Maicii Domnului, Maica Domnului i-a vorbit, spunându-i: „Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii, pentru că vor năvăli piraţii!”. Monahii au alergat spre ziduri, de unde au văzut cum pirații încercuiseră mănăstirea și așteptau momentul deschiderii porții pentru a năvăli înăuntru și a o prăda. Prin intervenția minunată a Maicii Domnului, mănăstirea a fost izbăvită de urgia piraților. De atunci, în icoană au rămas întipărite aceste ultime mișcări ale feței Dumnezeiescului Prunc și ale Maicii Sale.