Copii și tineri în tabără la Coronini
Campusul de vară al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița găzduiește în perioada 16-22 august 2015 cea de-a treia ediție a școlii de vară „Credința altfel” derulată de Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu universitatea reșițeană. Proiectul își propune promovarea unei educații pe principii morale, prin metode nonformale și activități artistice, care să valorizeze credința și școala în egală măsură.
Participă 25 de copii cu vârste între 12 și 16 ani din mai multe orașe ale județului, alături de studenți și masteranzi ai Departamentului de Asistență Socială din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Tabăra le este oferită gratuit, atât copiilor din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, cât și tinerilor studenți ai universității reșițene, ca și recompensă pentru rezultatele deosebite obținute în plan educativ și duhovnicesc. Activitățile propuse pe parcursul acestei săptămâni includ un atelier de iconografie - coordonat de meșterii iconari Matei și Kornelia Schinteie din Covasna, activități specifice educației nonformale (lucru în echipă, jocuri și concursuri educative), dar și drumeții în natură.
Modele pentru tineri
În fiecare zi a școlii de vară, în mijlocul tinerilor sosește câte un invitat, este vorba de specialiști din diverse domeniii de activitate - cultură, educație, medicină, media - oameni care, prin muncă și perseverență, pot să fie adevărate modele pentru generația tânără. „Am gândit aceste întâlniri cu scopul de a aduce modele vii în mijlocul tinerilor, oameni care sunt adevărate repere în domeniul lor de activitate, oameni care s-au împlinit în plan profesional, dar mai ales în plan spiritual. Este, în același timp, un bun prilej de a arăta că Biserica și Școala - cele două instituții fundamentale în formarea tinerilor - pot să-și dea mâna și să ofere generației tinere și alte repere morale decât le oferă societatea, în general. Iar parteneriatul între episcopia noastră și Universitatea «Eftime Murgu» este un exemplu, în acest sens”, a arătat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului. Printre invitații care vor ajunge în mijlocul tinerilor amintim personalități importante din peisajul cultural cărășean, precum maestrul compozitor Sabin Păuța sau coordonatoarea Direcției de Cultură și Patrimoniu a județului, Liubița Raichici. Vineri, 21 august, la Coronini va sosi și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de reprezentanți ai universității reșițene.