Copiii din Săcel vor învăţa în casa parohială

Data: 19 Septembrie 2013
Şcoala din satul Săcel, judeţul Harghita, a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita, din cauza condiţiilor necorespunzătoare. Vestea bună este că elevii vor putea merge la cursuri în casa parohială, care a fost pusă la dispoziţie prin grija  Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. 
 
Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat că şcoala nu dispune de apă curentă, toalete moderne, fosă septică, reţeaua electrică este învechită şi condiţiile oferite copiilor sunt total necorespunzătoare, conform Agerpres. 
 
După ce DSP a luat decizia închiderii şcolii şi a permis accesul în clădire doar a persoanelor adulte, s-a propus mutarea provizorie a şcolii în casa parohială ortodoxă din localitate. Directoarea şcolii din Săcel, Kardos Ibolya, a declarat că ierarhul i-a înmânat miercuri seara cheile casei parohiale, iar joi a început zugrăvirea şi igienizarea încăperilor, conform Agerpres. 
 
„Copiii vor sta două zile acasă, pentru că în clădirea şcolii nu mai este permis decât accesul adulţilor, dar vom recupera aceste ore pierdute. La casa parohială avem condiţii, este mare şi frumoasă“, a spus directoarea şcolii din Săcel, citată de agenţia de ştiri. Soluţia a fost acceptată şi de părinţi. 
 
În paralel, au început demersurile pentru începerea lucrărilor de renovare şi reabilitare a şcolii. Inspectorul şcolar general, Bartolf Hedvig, a explicat că Primăria din Săcel va pune la dispoziţie o anumită sumă de bani pentru aceste lucrări şi se încearcă şi obţinerea de ajutoare şi de la alte instituţii, cum ar fi Consiliul Judeţean Harghita. La şcoala din localitatea Săcel învaţă 24 de şcolari, în clase simultane, şi 10 preşcolari, conform Agerpres. 
 
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a precizat că singura şcoală din judeţul Harghita închisă de Direcţia de Sănătate Publică este cea din localitatea Săcel, unde învaţă 34 de copii români alături de copii de etnie romă. Ierarhul a mai precizat că activitatea din cadrul parohiei nu va fi afectată, pentru că, în momentul de faţă, comunitatea de credincioşi este sub 100 de persoane şi nu este preot paroh aici. 
 
Ierarhul a precizat că, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita şi cu Consiliul Judeţean se vor căuta soluţii pentru asigurarea unor condiţii cât mai bune pentru elevii din localitate. (Oana Rusu)