„Corneliu Baba - o privire de aproape”

Data: 29 Octombrie 2024

Cea mai consistentă și completă colecție publică de lucrări ale maestrului Corneliu Baba se deschide într-o nouă abordare expo­zițională joi, 7 noiembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Colecției din cadrul Muzeului Național de Artă Timișoara. Expoziția intitulată „O privire de aproape” cuprinde un număr impresionant de lucrări provenite din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timi­șoara și din donația Corneliu Baba, cărora li se adaugă, începând cu evenimentul prezent, lucrări împrumutate din colecția artistului, curatoriată de doamna Maria Muscalu-Albani, și din colecția privată SUN-Collection. 

Sunt reprezentate, astfel, cele mai importante perioade de creație ale artistului, oferind ocazia unei întâlniri de ansamblu cu universul creator. Evenimentul propune accesarea acestui fond patrimonial din perspective proaspete, încurajând întâlnirea și dialogul critic creativ între trecut și prezent, între conceptul curatorial și audiență, între cele trei resurse muzeale fundamentale: expunere, cercetare și comunicare. 

Structurată pe registre diferite, care își împrumută sensuri și teme într-o țesătură unitară, expoziția prilejuiește o serie de trasee inedite, fiecare oferind posibilități multiple de studiu și dezvăluiri surprinzătoare. Deschisă în apropierea zilei de naștere a artistului Corneliu Baba, expoziţia integrează abordări dinamice, pornind de la nucleul muzeografic existent, și adăugă elemente noi care propun posibilități alternative de a privi și de a înțe­lege opera în ansamblul straturilor picturale, muzicale și literare. (A. D.)