Corul „Pro Musica” din Gyula – Ungaria, în parohia bihoreană Braca
Credincioșii din Parohia Bratca, din Protopopiatul Oradea, au primit, duminică, 25 august, pe membrii corului „Pro Musica” din Gyula - Ungaria. Cei 20 de membri ai corului au fost întâmpinați cu pâine și sare în fața bisericii din Bratca, de către doi tineri îmbrăcați în port tradițional, apoi oaspeții au participat la Sfânta Liturghie. La momentul pricesnei, au interpretat cântări liturgice, iar la finalul Sfintei Liturghii au concertat din nou.
Parohul Radu Marian a amintit credincioșilor că în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Bratca a fost hirotonit preot Teodor Misaroș, cel ce a fost vicarul românilor ortodocși din Ungaria, la data de 16 martie 1947.
Fiica părintelui Misaroş, Doina Misaroș Luțai, membră a corului, a vorbit despre Bratca și Bulz, două sate de pe cursul superior al Crișului Repede, care i-au marcat viața părintelui Teodor Misaroş, cel care la Bratca a primit hirotonia întru preot, iar la Bulz pe cea întru diacon, ajungând preot în localitatea Săcal, prin care trece același Criș Repede în Ungaria.
Doina Misaroș Lușai a oferit pr. Radu Marian mai multe cărți referitoare la românii ortodocși din Ungaria, iar din partea corului „Pro Musica” au fost dăruite două CD-uri cu pricesne şi colinde, de către Ștefan Oroian. A urmat o agapă la casa parohială.
Membrii corului „Pro Musica”, parohul Radu Marian și alți credincioși și-au manifestat dorința ca această întâlnire să se repete, să existe schimburi cultural - artistice între corul din Ungaria și Corul Parohiei Bratca și Ceata de colindători din localitate. Pr. Radu Marian a mulţumit membrilor corului pentru păstrarea legăturilor cultural - artistice și religioase între românii din afara granițelor cu cei din ţară şi pentru păstrarea culturii şi tradiţiilor româneşti în Ungaria. Vizitarea Parohiei Bratca a făcut parte din obiectivele vizitate de corul „Pro Musica” în Transilvania, alături de Cluj-Napoca și Oradea.
Preotul Teodor Misaroș, născut la 8 decembrie 1921, în Gyula, a fost - începând cu anul 1976 - vicar episcopal al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, până în 1983, când a trecut la cele veșnice. El este autorul lucrării „Din istoria comunităților bisericești ortodoxe române din Ungaria”. (Prof. Mădălina Marian)