Coșmarul chiriilor din marile orașe europene
În toate marile oraşe din Europa, criza locuințelor de închiriat este tot mai mare, iar chiriile au ajuns la valori record, transmite Bloomberg.
Cererea mare pentru locuințele cu chirie este o consecință a mai multor factori, printre care scumpirea creditelor imobiliare care i-a făcut pe oameni să renunţe la cumpărarea de proprietăţi, creșterea migrației angajaților străini calificaţi în oraşe cum sunt Paris, Dublin, Berlin şi Lisabona, revenirea studenţilor în sălile de curs după pandemie.
Criza de spaţii de locuit este una acută în Amsterdam, pentru că acest oraş a devenit un magnet pentru străini, cu 18.000 de nou mutați în 2022 în localitatea cu aproximativ 882.000 de locuitori. Această creştere extremă a populaţiei a creat o criză de aproximativ 200.000 de spaţii de locuit, susţin edilii din Amsterdam.
Populaţia Dublinului a crescut cu aproape 12% în ultimul deceniu, după ce reducerile de taxe oferite de guvernul irlandez a determinat giganți pharma şi din tehnologie (Meta, Alphabet şi Pfizer) să îşi stabilească aici sediul din Europa.
În Europa de Est, criza de spaţii de locuit şi creşterea chiriilor este agravată de afluxul de refugiaţi ucraineni. Potrivit Eurostat, chiriile din Estonia au crescut cu 22% în 2022.
Potrivit lui Djordy Seelmann, directorul platformei de închiriere HousingAnywhere, un posibil model de rezolvare a acestei crize este Viena, unde autorităţile locale acordă câte 200 de euro pentru chirie persoanelor cu venituri mici. Aproximativ 500.000 de persoane, adică un sfert din locuitorii Vienei, trăiesc într-unul din cele 220.000 de apartamente deţinute de municipalitate, iar peste 3.700 de noi locuinţe vor fi construite în următorii ani. (C. Z.)