Costul orar al forţei de muncă, în creştere

Un articol de: Oana Nistor - 04 Septembrie 2020

În toate activităţile economice, costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 11,47% în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu trimestrul precedent. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, creşterea este mai mare, de 16,11%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Majorarea, susţin specialiştii, este determinată în principal de întreruperea activităţii în contextul pandemiei de COVID-19. „Principalele cauze ale creşterii costului orar au fost diminuarea timpului efectiv lucrat, respectiv reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă, cauzate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici, precum şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgenţă/alertă”, după cum a subliniat INS.

Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în hoteluri şi restaurante (74,09%), urmată la mare distanţă de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,01%).

Aceste sectoare economice au fost şi cele mai afectate de întreruperea/încetarea activităţii agenţilor economici ca urmare a instituirii stării de urgenţă/alertă pe întreg teritoriul României.

La polul opus, cea mai redusă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în construcţii (3,85%), activitate în care atât cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, cât şi timpul efectiv lucrat au avut evoluţii pozitive.