Cota de lapte a României ar putea creşte cu 5% în 2008
▲ Ministrul Agriculturii Dacian Cioloş a anunţat ieri că România ar putea avea anul viitor o cotă de lapte mai mare cu până la 5 procente faţă de cea pe care o are în momentul de faţă ▲ România produce anual peste cinci milioane tone de lapte, dar peste 40% din laptele produs în România, în afara fermelor profesionale, nu este conform în ceea ce priveşte conţinutul organic ▲ România are dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar dacă depăşeşte cota, va fi penalizată şi va plăti o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizată peste cota ▲
Cota de lapte alocată statelor Uniunii Europene ar putea creşte gradual cu 2-5% din 2008, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, la Conferinţa Internaţională din Industria Laptelui - Interlacta. „Această cotă ar putea creşte inclusiv pentru România până în anul 2013, pentru că, după această perioadă, există posibilitatea eliminării acesteia, ceea ce ar putea aduce nu numai avantaje ci şi dezavantaje“, a precizat Cioloş. Eliminarea cotei ar aduce o dezvoltare a pieţei libere care va stabili preţurile şi producţia de lapte, dar şi un risc pentru că producţia s-ar putea deplasa în zonele cu acces facil la furaje. „Acest lucru ar putea crea probleme pentru zonele de deal şi de munte din România care trăiesc efectiv din aceste cote“, a spus ministrul agriculturii. În ceea ce priveşte valorificarea laptelui produs şi de micii producători, Cioloş a precizat că intenţionează să lanseze în 2008 un program de investiţii pe schema ajutoarelor de stat, care poate funcţiona până în 2009, destinat micilor producători. În acest sens, se va co-finanţa achiziţia de tancuri de răcire şi aparate de muls pentru creşterea calităţii laptelui. 5 milioane de tone de lapte anual Pentru a evita plata penalizărilor care pot apărea pentru România fie că produce mai mult, fie mai puţin din cota alocată, ministrul Agriculturii a spus că se va apela la rezerve şi transferul de la vânzare directă la livrare către procesare. România produce anual peste cinci milioane tone de lapte, dar, din păcate, peste 40% din laptele produs în România, în afara fermelor profesionale, nu este conform în ceea ce priveşte conţinutul organic. Vacile crescute de ţăranii români produc lapte cu un conţinut mare de germeni, peste un milion/mililitru lapte, faţă de doar 100.000 nivelul maxim admis în Uniunea Europeană. România are la dispoziţie trei ani din momentul aderării la Uniunea Europeană, pentru ca tot laptele procesat să provină din materie primă conformă cu reglementările comunitare în domeniu. La ora actuală, unele fabrici de lapte procesează lapte conform cu standardele UE, dar şi lapte neconform, însă pe linii separate. După perioada de tranziţie, România nu va mai avea dreptul să exporte lapte dacă acesta nu este conform cu standardele UE. Conform negocierilor cu Uniunea Europeană, România are dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar dacă depăşeşte cota, va fi penalizată şi va plăti o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizată peste cota. În egală măsură, în cazul în care cantitatea de lapte produsă este mai mică decât cota, României i se va diminua cota de lapte pentru următorii ani.