Creația corală românească prezentată la Bruxelles

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 29 Ianuarie 2020

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române a susținut un concert la Bruxelles, Belgia, în 24 ianuarie 2020. Evenimentul a avut loc la catedrala catolică Les Grandes Heures de la Cambre

Concertul a fost organizat de Corala „Nicolae Lungu” în parteneriat cu Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile europene de la Bruxelles și a avut ca titlu „La Spiritualite Roumaine dans la creation musicale religieuse”. Evenimentul a cuprins și o expoziţie, „Feu eu Ciel”, în care au fost prezentate personalități ale vieții spirituale româneşti care au suferit în perioada comunistă.

„Programul a cuprins unele dintre cele mai cunoscute lucrări corale, exclusiv aparținând compozitorilor români, acoperind o arie bogată, atât temporală, cât și tematică: de la monodia bizantină până la creația unor compozitori contemporani și de la lucrări liturgice la concerte cu trimitere la marile sărbători creștine, Buna Vestire, Nașterea, Întâmpinarea și Învierea Domnului”, ne-a transmis părintele conf. dr. Stelian Ionașcu, dirijorul Coralei „Nicolae Lungu”. 

Acest concert a fost urmărit de peste 400 de persoane, majoritatea cetățeni belgieni, numeroase oficialităţi din lumea laică și religioasă din această capitală europeană multiculturală și multireligioasă.

Sub conducerea dirijorală a părintelui Stelian Ionașcu și a doamnei Luminiţa Stoian Guțanu, prestația coralei a fost apreciată, lucrările compozitorului Paul Constantinescu reprezentând o revelație pentru auditoriu. S-au remarcat prin intervențiile solistice pr. Zaharia Matei, Florian Costea, Alina Bosovici, Gabriel Rădășanu și Ciprian Mardare.