Credincioși bucureșteni în pelerinaj la Locurile Sfinte

Un articol de: Marius Nedelcu - 10 Feb 2016

În perioada 5-10 februarie, un grup de 54 de credincioși de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu, Protoieria Sector 2 Capitală, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte din Israel. Cu această oca­zie, pelerinii români au fost primiți de Preafericitul Pă­rinte Teofil al III-lea, Pa­­triar­hul Ierusalimului, care i-a binecuvântat și le-a oferit daruri.

Parohia Iancu Nou-Bălăneanu din Capitală a organizat numeroase pelerinaje la Locurile Sfinte, de aceea la ultimul au participat credincioși care au fost pentru a doua, a treia sau chiar a patra oară la locuri sfinte și istorice ale creștinismului, în Israel. Grupul de credincioși a fost însoțit în acest pelerinaj de părintele Laurențiu Lazăr și de părintele Eugen Bruno Marin, slujitori la parohia bucureștea­nă. „Pelerinajul a fost organizat în mod profesionist de către Agenția de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, în colaborare cu parteneri din Israel. De altfel, reușita acestui pelerinaj nu a fost o noutate, majoritatea dintre parti­cipanți fiind chiar la a patra experiență pe tărâmul Țării Sfinte, deprinși cu trăirile duhovnicești și obiectivele religioase ce au fost vizitate de-a lungul celor șase zile de împreună-trăire pe drumul Mântuitorului și al Sfinților Apostoli. Pelerinajul s-a desfășurat atât în vechiul Regat de Sud al Iudeii, adică Ierusalim, Ierihon, Betleem, Hozeva, Iordan (locul Botezului Domnului), Carantania, Qumran; cât și în Regatul de Nord al lui Israel, adică Nazareth, Capernaum, Cana Galileii, Haifa, Tiberiada, Tel Aviv. Dincolo de încărcătura istorică și duhovnicească a vizitării acestor locuri, pelerinii au fost primiți cu multă căldură de Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, chiar în sala tronului acestei istorice patriarhii ortodoxe”, ne-a relatat părintele Laurențiu Lazăr.

Vizita la Patriarhia Ierusalimului a avut loc în ziua de vineri, 5 februarie, când românii au pășit pe teritoriul Ierusalimului. „În timpul generoasei alocuțiuni adresate în mod expres grupului de pelerini români în limba engleză, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a evocat momentele de bucurie trăite la București în anul 2014, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când a răspuns invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de a participa la prăznuirea Ocrotitorului Bu­cureștiului. Un alt subiect al cuvântării Preafericirii Sale a fost proclamarea canonizării în Patriarhia Ierusalimului a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț în ziua de 31 ianuarie 2016, prin oficierea Sfintei Liturghii la Mânăstirea Sfântului Cuvios Gheor­ghe de la Hozeva de către Preafericirea Sa, înconjurat de un sobor de arhierei, între care s-a aflat și delegatul Patriarhiei Române, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor”, a mai spus părintele Laurențiu Lazăr.

La finalul vizitei, Patriarhul Ierusalimului a făcut poze cu grupul de pelerini români, iar preoților însoțitori le-a dăruit cruci pectorale.