Credincioși prahoveni în pelerinaj la Iași

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 18 Octombrie 2017

Protoieria Câmpina a organizat în perioada 13-15 octombrie 2017 un pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, prin intermediul Agenției BASILICA Travel a Patriarhiei Române. Părintele Ioan Ivănoiu a însoțit grupul de pelerini în acest itinerar spiritual către Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Punctul de plecare a fost Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Câmpina, lo­caș care adăpostește un veșmânt ce a împodobit cinstitele moaște ale cuvioasei de la Iași. Părintele protoiereu Grigore Melnic și pă­rintele Ioan Ivănoiu au săvârșit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor înaintea călătoriei, oferind credincioșilor iconițe și cărți de rugăciuni. „Primul popas a fost la Biserica «Sfânta Treime» din Bușteni, unde pelerinii au rostit rugăciuni, iar monahia Megalusa le-a vorbit despre im­portanța ridicării unui nou sfânt locaș. În continuare, cu toții am participat la slujba Vecerniei săvârșită în Catedrala Arhiepis­copală din Roman de un sobor de slujitori în frunte cu Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhi­epis­copul Romanului și Ba­cău­lui”, ne-a declarat părintele Ioan Ivănoiu.

Ajuns în Iași, grupul de pelerini s-a îndreptat către moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. „Cu inimile întărite de credință și sme­renie ne-am așezat la rând la primele ore ale dimineții, încă de la ora 3:00. Astfel, cu pioșenie și îndelungă răbdare, credincioșii au așteptat în chip firesc să pri­mească binecuvântarea divină. Deși nu este un lucru ușor, alături de mii de credincioși, într-o rugă­ciune comună, pelerinii urmează sfatul Părintelui Patriarh Daniel, «să aprindem în inima noastră o lumină pentru ca să fim o mărtu­rie că am stat lângă sfinţi». După ore îndelungate de aștep­tare în centrul spiritualității românești din aceste zile, pelerinii au reușit să se închine și să o cinstească în inimile lor pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărutând cinstitele moaște, în speranța că rugăciu­nile pentru sine și aproapele, care i-au adus mai aproape de Dumnezeu și de cele sfinte, se vor împlini”, a mai spus părintele Ivănoiu.

În cea de-a treia zi de pelerinaj, credincioșii prahoveni au parti­cipat la Sfânta Liturghie în municipiul Vaslui, după care s-au îndreptat către casă, ducând în sine mulțumirea cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași în ziua sărbătorii sale.