„Credinciosul trebuie să petreacă cele câteva ceasuri de seară cu gândul că a doua zi are o întâlnire cu Însuşi Dumnezeu“

Un articol de: Tudorel Rusu - 22 Noiembrie 2017

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 18 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Vecerniei la Parohia „Sfântul M. Mucenic Pantelimon“ - Mănăstirea Doamnei din Protopopiatul Botoşani. A fost prima slujire arhierească de la sfinţirea locaşului de cult, în 1986.

Slujba arhierească de seară a fost una deosebită, fiind săvârşită alături de un sobor de preoţi condus de părintele protopop Lucian Leonte. În cadrul slujbei a avut loc şi o hirotesie întru duhovnic, cea a părintelui Marius Prisacaru de la Parohia Aurel Vlaicu, comuna Avrămeni, Protopopiatul Săveni.

În cuvântul de învăţătură rostit credincioşilor din Parohia Mănăstirea Doamnei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat de ce este importantă participarea la slujba Vecerniei: „Sfânta Liturghie este locul de întâlnire a omului cu Dumnezeu. Când ştie creştinul că urmează să participe duminica sau în sărbători la Sfânta Liturghie, trebuie să acorde o importanţă aparte acestui lucru. De aceea, Biserica a socotit că omul trebuie să fie pregătit pentru această mergere la Liturghie, iar în trecut - şi sper că şi astăzi- era rânduiala ca sâmbătă seara sau în ajunul sărbătorilor să se tragă clopotele ca să audă tot poporul din parohie că a doua zi este Liturghie la biserică. Era rânduiala odată, şi sper că s-a mai păstrat, ca atunci când sună clopotele omul să lase munca la o parte, şi cea de la câmp, şi cea din gospodărie, şi să se pregătească de la apusul soarelui pentru Liturghia de a doua zi. Şi cum poate omul să se pregătească pentru Sfânta Liturghie? Cel mai potrivit mod este să participe la slujba Vecerniei. În caz că nu poate ajunge la Vecernie sau dacă această slujbă nu este săvârşită în parohie, credinciosul trebuie să petreacă cele câteva ceasuri de seară cu gândul că a doua zi are o întâlnire cu Însuşi Dumnezeu“.

La final, părintele paroh Daniel-Ilie Voroneanu a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală, subliniind importanţa istorică a zilei: „Pentru enoriaşi, pentru mine personal şi pentru istoria bisericii din Mănăstirea Doamnei, slujirea Vecerniei de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan reprezintă un moment de importanţă istorică, fiind îndelung aşteptat. Din anul 1986, de la sfinţirea bisericii, nici un ierarh nu a mai slujit până acum în biserica noastră parohială“.

La final, conform tradiţiei, credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi de IPS Părinte Teofan.