„Credința altfel” - o experiență de neuitat pentru tinerii din Banatul de Munte
Cea de-a șaptea ediție a școlii de vară „Credința altfel”, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în localitatea Marga din județul Caraș-Severin, a constituit o experiență de neuitat pentru cei 27 de copii și tineri participanți.
Școala de vară s-a derulat în contextul programului eparhial dedicat Anului omagial al satului românesc - „Tabăra din Inima Satului” -, în perioada 4-10 august, beneficiarii taberei fiind selectați din rândul voluntarilor care s-au implicat în organizarea taberelor din cele 10 sate în care acestea au avut loc până în prezent.
Scopul principal al școlii de vară a fost experimentarea, prin diverse metode și în diverse contexte, a modalităților practice de a descoperi, aprofunda și de a trăi credința ortodoxă, după învățătura Evangheliei lui Hristos. Programul școlii de vară a avut în centrul său rugăciunea și discuțiile duhovnicești, astfel că în fiecare zi de tabără a fost săvârșit Paraclisul Maicii Domnului și rugăciunile de dimineață, iar la Praznicul Schimbării la față toți cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie la Așezământul social-medical „Izvorul Tămăduirii” Marga, mulți dintre tineri împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, în fiecare zi, părintele Mihai Ciucur – coordonatorul școlii de vară, a rostit scurte cateheze, pe diverse teme, pornind de la diferite versete scripturistice.
Un alt obiectiv important l-a constituit analiza celor 10 tabere derulate până în prezent în cadrul programului TDIS, analiză în cadrul căreia au fost evidențiate punctele tari și punctele slabe ale taberelor derulate până acum, riscurile și oportunitățile programului, precum și modalitățile concrete de organizare a următoarelor tabere. În acest context, a fost evidențiat impactul deosebit de important pe care taberele l-au avut la nivelul comunităților gazdă, precum și atragerea unui număr însemnat de tineri către Biserică prin intermediul acestor tabere. La capitolul puncte slabe, au fost analizate carențele de organizare din partea unor organizatori locali, precum și disfuncționalitățile apărute la nivelul rețelei de voluntari, în special datorită programului extrem de încărcat și datorită suprapunerii taberelor.
Punctul de atracție cel mai important al taberei a fost, cu certitudine, prezența mai multor invitați, care, prin poveștile lor de viață și prin mesajele transmise, au avut darul de a impresiona în mod deosebit pe toți participanții.
În primele zile, în mijlocul tinerilor au sosit invitați locali – Anca Bica, de la Radio România Reșița, care le-a vorbit tinerilor despre munca de jurnalist, îmbinată cu aceea de om de cultură și propovăduitor al valorilor românești, precum și doamna Svetlana Vrgovici de la Universitatea Politehnica din Timișoara, cea care le-a vorbit tinerilor despre vocația de dascăl în aceste vremuri confuze pentru întreaga societate românească.
De departe cea mai apreciată prezență a fost aceea a actriței Ioana Picoș din București, o importantă activistă pentru viață și susținătoare a familiei tradiționale. Aceasta a susținut două ateliere de educație pentru viață foarte apreciate de tineri și a jucat piesa de teatru „În loc de discurs” - un one woman show lansat în primăvara acestui an la București, dedicat luptei pentru susținerea vieții copiilor născuți și nenăscuți. La reprezentație a fost prezentă și regizoarea Ivona Boitan, iar printre spectatori, s-au numărat, alături de tinerii de la școala de vară, și invitați și personalități de pe Valea Bistrei, precum și copiii și coordonatorii din tabăra desfășurată la Poiana Mărului, în perioada 7-9 august.
Nu în ultimul rând, poveștile de viață și atelierele de evocare a marilor personalități ale Unirii din 1918, alături de figuri importante de eroi ai neamului românesc, susținute de domnul Cristian Filip din București, au avut un impact deosebit asupra tinerilor. Cristian Filip este președintele Alianței Naționale a Părinților și al Fundației Creștine „Arsenie Boca” și autor al mai multor cărți și documentare dedicate mărturisitorilor din închisorile comuniste.
Programul școlii de vară a cuprins, de asemenea, proiecții de film, seri tematice, jocuri de teambuilding, precum și tradiționalul foc de tabără.
După festivitatea de încheiere de a școlii de vară, delegația de tineri atoriști a participat la procesiunea și slujba de sfințire a troiței și a steagului, organizate de Asociația Neamunit din București la Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” din Bozovici.
„A fost un adevărat regal, o șansă unică de a-L descoperi sau redescoperi pe Hristos în toți oamenii frumoși, în poveștile lor de viață, în prietenie și Liturghie, în comuniunea și dragostea care, cu adevărat, i-au însuflețit pe toți tinerii prezenți”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur.
Mărturii ale tinerilor participanți
Cele câteva mărturii, surprinse de la cei mai noi membri ai ATOR Banatul de Munte, pot să redea, în parte, impactul pe care școala de vară din acest an l-a avut asupra participanților.
„Tabăra a fost un excelent prilej pentru ca noi, tinerii de la ATOR Banatul de Munte, să ne cunoaștem mai bine, să ne apropiem mai bine unii de alții și cu toții față de Dumnezeu. Mă simt privilegiat că am făcut parte din această tabără și, de asemenea, sunt foarte bucuros că am avut șansa de a cunoaște oameni cu totul speciali. Toți invitații au fost deosebiți, dar actrița Iona Picoș m-a impresionat în mod deosebit, lăsând o amprentă specială în sufletul meu”, Manuel Muraru – Moniom.
„A fost cea mai frumoasă experiență din această vară, pentru că am petrecut o săptămână alături de oameni speciali, de la care am avut multe lucruri de învățat. Am rămas profund impresionat de frumusețea oamenilor pe care i-am cunoscut, dar și de toată lucrarea pe care o desfășoară ATOR Banatul de Munte” - Bogdan Militaru, Reșița.
„A fost o șansă deosebită pentru mine să participa la această școală de vară, în cadrul căreia cu toții am fost cuprinși de o iubire necondiționată unii față de alții și cu toții față de Dumnezeu. Îi dau slavă lui Dumnezeu pentru că mi-am descoperit noi abilități și laturi ale personalității mele și pentru că m-am conectat mai bine cu familia mea dragă de la ATOR Banatul de Munte. Am avut șansa de a cunoaște oameni deosebiți și am avut lucruri importante de învățat în urma acestei experiențe” - Florentina Băndășilă, Caransebeș.
„M-a impresionat faptul că prin această tabără am reușit să trăiesc o săptămână alături de oameni care au același scop în viață: împlinirea voii lui Dumnezeu. Încă din prima zi am învățat cum trebuie sa fim în societate, viață și ce trebuie să realizăm, pentru că, da, un om împlinit este acela care a lăsat ceva în urma sa. În zilele următoare am aflat cum să mă exteriorizez, să simt, să trăiesc, să-mi iubesc aproapele și am aflat povești de viață incredibile. Atelierele Ioanei Picoș au fost cu totul speciale, pentru ca am cunoscut un om trecut prin foarte multe, care și-a împărtășit viața cu noi, care ne-a învățat multe lucruri despre lupta pentru viață și nu numai. M-au impresionat și atelierele domnului Cristian Filip, de la care am învățat lecții întregi de istorie și am descoperit numeroase personalități remarcabile pentru România și de unde mi-am dat seama că sunt cu adevărat mândră că sunt româncă” - Andra Berbentia, Șopotu Vechi.
„Această tabăra a fost, cu adevărat, uimitoare! Am reușit să mă cunosc mai bine, să înțeleg ce înseamnă o prietenie adevărată și, nu în ultimul rând, să mă apropii de Hristos! Ați crede că sunt cuvinte mari, dar sufletul meu, după această tabără, s-a schimbat foarte mult! De asemenea, invitații au fost nemaipomeniți, oameni de la care am învățat multe lucruri folositoare! Vă mulțumesc că mi-ați oferit șansa de a lua parte la această tabără!” - Ana Maria Iovu, Reșița.