„Credinţa este deschiderea sufletului omului către Dumnezeu“

Un articol de: Tudorel Rusu - 29 Iulie 2014

Duminică, 27 iulie 2014, a fost zi de mare sărbătoare şi de o deosebită importanţă istorică pentru enoriaşii parohiei sucevene Volovăţ, care au participat în număr mare la slujbele religioase săvârşite cu ocazia sfinţirii noii biserici cu hramul Sfântul Ioan Rusul. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Volovăţ, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector al Sectorului învăţământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Petru Lupăştean Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuţi, precum şi pr. Gheorghe Brădăţan, parohul din Mălini.

Bătrânii comunei Volovăţ, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare, alături de preoţii slujitori Dumitru Valenciuc şi Ioan Paul Valenciuc, l-au întâmpinat duminică pe Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, venit să sfinţească noua Biserică „Sfântul Ioan Rusul“ din localitate. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Locaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o frumoasă scenă împodobită, au luat parte numeroşi credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

„Dacă nu luăm aminte şi nu vestim binefacerile lui Dumnezeu şi puterea Lui, pietrele vor striga“

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a vorbit despre credinţa ca dar al lui Dumnezeu, care trebuie în permanenţă mărturisită: „Mântuitorul Iisus Hristos este Mântuitorul nostru şi Binefăcătorul nostru. Credinţa este darul lui Dumnezeu, este această deschidere a sufletului omului către Dumnezeu, care îşi găseşte liniştea numai în Creatorul a toate, prin împlinirea poruncilor Lui. Vă îndemn să aveţi credinţă, dar şi să mărturisiţi binefacerile pe care le primiţi de la Dumnezeu. Dacă nu luăm aminte şi nu vestim binefacerile lui Dumnezeu şi puterea Lui, pietrele, după cum spune Mântuitorul în Evanghelia Sa, vor striga. Întreaga natură neînsufleţită, neraţională, va striga puterea lui Dumnezeu, arătând de cine a fost creată“.

„Am dorit să lăsăm Volovăţului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la Putna“

Noua biserică din Volovăţ, închinată Sfântului Ioan Rusul, este din lemn şi a fost construită în amintirea unui fost locaş de cult din această parohie, strămutat de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la Putna, după cum ne-a mărturisit pr. paroh Dumitru Valenciuc: „Dau slavă lui Dumnezeu că am reuşit să ridicăm această biserică, nu una obişnuită, întrucât am încercat să reproducem un locaş de cult specific secolului al XVIII-lea, după rânduiala şi cu tehnicile de atunci. Am dorit să lăsăm Volovăţului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la Putna. Amintim că începuturile Ţării Moldovei stau la Volovăţ, unde a fost înmormântat de altfel şi Dragoş Voievod. Mulţumim tuturor pentru osteneală şi, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, atât noi, cei de acasă, cât şi copiii noştri ce pribegesc în lume pentru o bucată de pâine, să ne simţim ocrotiţi şi binecuvântaţi de Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc hirotesia în iconom stavrofor a părintelui Ioan Paul Valenciuc, cel de-al doilea preot slujitor al Parohiei Volovăţ.