Crescătorii de porci, pierderi uriaşe din cauza importurilor

Data: 30 Octombrie 2014

Crescătorii de porci au fost nevoiţi să scadă preţurile cu peste 25% în ultimele două luni, pierzând 20 milioane de euro, după ce pe piaţa românească a intrat carne la preţuri mici practicate de producători europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, potrivit federaţiei Pro Agro. „Preţul cărnii de porc la producătorii români a scăzut drastic în ultimele două luni, din cauza preţurilor de dumping practicate de producătorii europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, în urma embargoului. Din păcate, aceste scăderi de preţuri nu se regăsesc şi pe rafturile magazinelor“, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, relatează Mediafax.

Acesta a explicat că cele mai mari cantităţi de carne provin de la firme din Olanda şi Polonia.

El a afirmat că din acest motiv, producătorii de carne de porc au acumulat, în ultimele două luni, pierderi „uriaşe“. Patronatele din domeniu estimează că aceste pierderi au depăşit 20 milioane de euro.

Costin Bădilă, directorul general al unei ferme cu aproape 25.000 de porci, spune că în ultimele două luni producătorii români au ajuns să vândă carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, după ce în august preţul unui kilogram era de 7,5-8 lei.

Acesta a arătat că, în schimb, carnea din import ajunge pe piaţa românească la preţuri mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasă. Printr-o situaţie similară trec şi producătorii de carne de pui sau de lactate. (Oana Nistor)