Criza muștarului în Franța
Francezii au dificultăți în aprovizionarea cu muştar de Dijon, un renumit condiment care a devenit o victimă a schimbărilor climatice şi a războiului din Ucraina, transmite Bloomberg. Penuria de muştar a apărut după ce canicula de anul trecut a afectat culturile de seminţe de muştar din Canada, care furnizează aproximativ 80% din seminţele utilizate în Franţa. Invazia rusească din Ucraina a îngreunat şi mai mult găsirea de furnizori alternativi. „Pe măsură ce au devenit conştienţi că există o problemă, consumatorii francezi şi-au majorat cererea pentru muştar şi au început să facă stocuri, ceea ce a dat naştere la situaţii în care magazinele au rămas cu rafturile goale”, susţine Sebastien Eteve, analist la NielsenIQ.
Lanţul de magazine alimentare Monoprix a confirmat că actuala criză de muştar are un impact asupra livrărilor şi este vizibilă în magazine, adăugând că furnizorii au impus cote pentru a evita situaţiile în care retailerii rămân fără produse sau îşi fac stocuri.
Luc Vandermaesen, preşedintele Asociaţiei producătorilor de muştar din Burgundia, o regiune unde este amplasat inclusiv oraşul Dijon, care a dat numele celebrului condiment, spune că produsul ar reapărea în magazine din luna noiembrie, iar la începutul anului 2023 se va intra în normalitate, pe măsură ce recolta canadiană de seminţe de muştar va fi livrată. Cu toate acestea, el crede că situaţia va rămâne tensionată până în 2024.