Crucea patriarhală oferită post-mortem cercetătorului Iuliana Conovici (1980-2020)

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 30 Octombrie 2020

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit vineri, 30 octombrie 2020, Crucea Patriarhală post-mortem, Iulianei Conovici (1980-2020), politolog și cercetător de excepție, pentru „activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”. Prin acest dar, înmânat familiei de către o delegație a Patriarhiei Române, sunt recunoscute roadele unei vieți dedicate cercetării, plină de smerenie și credință, un aport cultural considerabil adus domeniului său de expertiză - rolul și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în societate.

Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, și diploma care o însoțește au fost înmânate familiei la domiciliul acesteia din Capitală de către delegații Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest moment: pr. Remus Marian, consilier patriarhal coordonator de programe la Palatul Patriarhiei - Centrul de conferințe, și pr. Dorin Demostene Iancu, director la Arhivele Patriarhiei Române. „Distincția oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este o recunoaștere a personalității Iulianei Conovici atât din punctul de vedere al activității pe care a desfășurat-o în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru aproximativ 6 ani, cât și pentru modul raportării ei față de Biserica Ortodoxă Română, a cărei fiică credincioasă a fost, a felului în care a înțeles să suporte greutățile vieții și încercarea bolii, precum și a faptului că a acceptat rânduiala Mântuitorului Iisus Hristos. În egală măsură, această distincție este și o mângâiere pentru familie, care este cea mai afectată după plecarea timpurie la cele veșnice a Iulianei. Este un gest ce evidențiază taina vieții unei persoane pe care noi, cei apropiați, am cunoscut-o foarte bine. Datorită smereniei, multe detalii despre viața ei ies la iveală abia acum, după ce a trecut la cele veșnice”, a spus pr. Dorin Demostene Iancu, cel care i-a fost și naș de cununie.

Mariana Conovici, mama Iulianei, i-a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru această distincție și și-a exprimat admirația față de modul în care Preafericirea Sa apreciază și sus­ține generația tânără în demersul intelectual și profesional.

Iuliana Conovici, fiica arheologului Nicolae Conovici, istoric şi redactor la Radio România, a trecut la Domnul în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, la vârsta de 40 de ani, în urma unei îndelungate suferințe.