Cultura de cânepă aduce profituri investitorilor

Un articol de: Mariana Bahcevan - 16 Septembrie 2017

România avea o tradiţie în cultivarea cânepii, înainte de anul 1989, fiind pe primul loc la export în Europa. Acum, însă, aduce profit investitorilor străini care spun că planta este foarte rentabilă deoarece se utilizează tot, frunzele, seminţele şi tulpina.

Puţini ştiu că România era înainte de revoluţie al treilea producător de cânepă din lume. Suprafaţa cultivată cu cânepă se întindea pe 55.000 de hectare, din care 10.000 erau în judeţul Timiş. În prezent, se cultivă cânepă pe mai puţin 1.000 de hectare, potrivit datelor MADR. Cei mai mulţi producători sunt din străinătate, care spun că această plantă este foarte profitabilă. În zona Sebeşului, un producător din Olanda cultivă cânepă pe o suprafaţă de 600 de hectare şi va câştiga în acest an peste 300 de mii de euro. Omul de afaceri a ales România pentru că înainte de 1989 aici se cultiva cânepă, iar clima este prielnică. „În 2012, am început acolo cu 18 hectare de cânepă. Au fost primele hectare de cânepă cultivate în România la acea vreme. Acum, avem 600 de hectare”, a spus Mark Reinders pentru un post televizat. Planta este una rentabilă, pentru că se utilizează tot: frunzele, seminţele şi tulpina. „Din cânepă se obţine fibră, care se foloseşte în industria auto ca şi izolaţie în bordul maşinilor. Sămânţa se foloseşte în industria alimentară pentru ulei şi cosmetice”, declară inginerul Daniel Stanciu. Fibrele folosite în industria auto ajung în special în Germania, unde se vând cu 800 de euro tona, iar seminţele pentru industria alimentară costă în jur de 1.700 de euro tona. La câţiva kilometri distanţă de Sebeş, la Hăpria, Raul, un tânăr în vârstă de 27 de ani, a înfiinţat o astfel de cultură pe 25 de hectare. A investit suma de 20.000 de lei în seminţe, iar în câteva săptămâni va începe recoltarea. „După cum arată, e foarte bună, sperăm să fie aşa pe toate parcelele, dar mai durează recoltarea cam 3 săptămâni, o lună, încă e verde”, susţine Raul. Specialiştii spun că fibra de cânepă este net superioară fibrei de bumbac. „A fost o cultură tehnică, extraordinar de importantă. În același timp, produsul de cânepă, fibra, este o fibră de excepțională calitate, net superioară altor plante textile, chiar fibrei de bumbac în unele privințe”, spune Valeriu Tabără, doctor inginer agronom la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.Seminţele decorticate şi uleiurile extrase din cânepă sunt folosite de industria alimentară. În acelaşi timp, produsele din cânepă sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătăţii şi sunt vândute şi sub formă de suplimente alimentare. Pe de altă parte, din procesarea tulpinilor se obţin două produse principale - fibra scurtă, necesară în industria auto şi pentru izolaţii. Materialul care rămâne după ce tulpinile plantei tehnice sunt prelucrate este folosit în construcţii. Producătorii de cânepă pot primi subvenţii din bugetul naţional în valoare de 28,89 euro/ha, sume oferite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.