„Cultură şi spiritualitate“ la ediţia a VIII-a
La Mănăstirea Putna, în perioada 10-13 mai 2018, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Concursului naţional interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească", competiţie organizată cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În cadrul evenimentului a fost prezent şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care i-a binecuvântat pe participanţi.
Festivitatea de deschidere a concursului a avut loc joi, 10 mai, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul săvârşind slujba de Te Deum în biserica mănăstirii, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Deschiderea oficială a urmat în sala de festivităţi, unde elevii participanţi şi profesorii îndrumători au întâlnit aici atât comisia de organizare, cât şi componenţa juriului, formată din: Mircea Diaconu, prorectorul universităţii din Suceava şi preşedintele comisiei, inspectorii generali din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, insp. Manuela Delia Anghel şi insp. Vasile Timiş, dr. Isabel Giorgiana Vintilă din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava şi Mirela Adomnicăi, prefect de Suceava.
Evenimentul a adunat, timp de trei zile, la mănăstirea lui Ştefan cel Mare, elevi din toată ţara
Concursul este dedicat elevilor din ciclul gimnazial, iar proba scrisă se desfăşoară la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare" din Putna. Anul acesta au fost înscrişi în competiţie peste 93 de participanţi din întreaga ţară, aceştia fiind prezenţi alături de profesorii coordonatori şi însoţitori. Premiile oferite la finalul competiţiei au constat în recompense în bani, premii speciale, diplome, albume şi cărţi, toate acestea fiind oferite de Ministerul Educaţiei, Mănăstirea Putna şi partenerii activităţii.
Pentru colaborarea şi activitatea fructuoasă între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea Putna şi învăţământul românesc, PS Parinte Damaschin Dorneanul şi arhim. Melchisedec Velnic, stareţul aşezământului monahal, au primit diplome de excelenţă.
În cuvântarea sa, Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar le-a vorbit participanţilor despre rolul slujbei de mulţumire în cadrul evenimentului: „Am deschis concursul de anul acesta în biserică, prin rugăciune. Slujba de Te Deum este parte din concurs, este ceva firesc, care aşa trebuia să fie, nu doar pentru că scrie în programul oficial, ci pentru că la un asemenea concurs, dacă nu am fi început în biserică nu era bine. De ce? Pentru că această competiţie se numeşte «Cultură şi spiritualitate românească», iar spiritualitatea românească autentică nu L-a exilat pe Dumnezeu aşa cum s-a întâmplat în alte spaţii şi cum se încearcă şi la noi, ci se aude foarte des expresia aceasta: «Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu»".
„Prin cuvânt exprimăm ceea ce credem şi ceea ce avem în interiorul nostru"
„Mănăstirea Putna găzduieşte ediţia a VIII-a a acestui concurs, este un prilej de bucurie pentru noi, vieţuitorii acestei mănăstiri. Să nu uităm că limba este cartea de vizită a unei naţii. Prin limbă ne exprimăm cultura, trăirea, simţirea noastră. Un părinte al Bisericii spune: «Sileşte-l pe om să grăiască şi vei afla ce se ascunde în inima lui». Prin cuvânt exprimăm ceea ce credem şi ceea ce avem în interiorul nostru. Această competiţie este găzduită cu multă bucurie şi sunt convins că aceşti tineri elevi, care participă la acest concurs naţional, nu îl vor uita niciodată pe Măria Sa Ştefan", ne-a declarat părintele stareţ arhim. Melchisedec Velnic.
„Am avut bucuria şi onoarea să avem copii din partea mai multor culte, din toate judeţele ţării, este un concurs prin care asumăm şi promovăm credinţa şi educaţia, moştenirea spirituală şi culturală a poporului român. Concursul este gestionat de profesorii de limba şi literatura română şi de profesorii de religie", ne-a relatat insp. gen. Vasile Timiş, inspector al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Proiectul este desfăşurat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Printre obiectivele sale fundamentale se află: promovarea interdisciplinarităţii, valorizarea elevilor din învăţământul gimnazial care pot să identifice arhetipul literar de inspiraţie sacră pe baza propriilor lecturi despre valorile morale şi spirituale româneşti. Tematica concursului îi ajută pe elevi să conştientizeze ideea de specific naţional dimpreună cu valorile internaţionale.