„Cultură, spiritualitate și identitate națională” la Buzău

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 28 Iunie 2022

Ceainăria Culturală din municipiul Buzău a găzduit vineri, 24 iunie, evenimentul „Cultură, spiritualitate și identitate națională”, organizat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din ­Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV). Manifestarea s-a bucurat de prezența Înaltprea­sfinți­tului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, având în centru lansarea cărții „Con­tează cu adevărat”, semnată de Ana Căsuță, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.

Evenimentul a fost moderat de Neluța Mirela Furtună, preșe­dintele organizaţiei de femei, care a vorbit, în deschidere, despre sărbătoarea populară a Sânzienelor, dar și despre semnificațiile iei românești ca element identitar veacuri de-a rândul. Totodată, moderatoarea întrunirii a conturat biografia și realizările în plan profesional ale autoarei, iar Viorica Georgeta Țârdeanu, vicepre­ședinte al SNFOR-ABV, a realizat o recenzie a lucrării, evidențiind ideile principale care se desprind din lecturarea fiecărui capitol.

În continuare au avut loc luări de cuvânt pe marginea cărţii lansate. Autoarea a adresat mulțumiri pentru binecuvântarea primită din partea Înaltpreasfințitului Părinte ­Arhiepiscop Ciprian, dar şi pentru susţinerea celor care au fost alături de ea pe tot parcursul acestui demers livresc.

La final, chiriarhul Buzăului şi Vrancei a mărturisit că a citit cu fascinație volumul, apreciind că lucrarea poate fi de un real folos în plan educativ, mai ales pentru tinerii elevi seminariști sau stu­denți. „Am fost plăcut impresionat să descopăr că una dintre membrele discrete și delicate ale So­cietății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din eparhia noastră se distinge printr-o lucrare concretă, al cărei titlu - «Contează cu adevărat» - suscită interesul cu o sintagmă pe care noi o rostim deseori și o raportăm la diverse lucruri despre care afirmăm, cu toată tăria, că ele chiar contează în mod deosebit. Am constatat că această carte, ce atrage la o lectură intensă, dezvăluie calitatea doamnei Ana Căsuță de scriitoare. Cartea vorbește despre anumite lucruri extrem de interesante, îndeosebi de natură știin­țifică, dar ceea ce m-a fascinat și mi-a atras cel mai mult atenția a fost faptul că este o cunoscătoare nu doar a lucrărilor de specialitate din domeniul propriu, ci și a operelor Sfinților Pă­rinți sau ale teologilor de seamă, precum părinții profesori Dumitru Stăniloae și Dumitru Popescu”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Sectorul cultural-educațional, a achiziționat un număr mare de exemplare ale cărții „Contează cu adevărat”, pentru a le oferi elevilor merituoși ca o recunoaștere a valorii unei astfel de lecturi pentru formarea intelectuală și duhovnicească a acestora.