Cum menținem sănătatea legumelor
Cultura de ardei are un număr mic de boli, dar destul de păgubitoare. Pentru a preveni îmbolnăvirea ardeiului este indicat să folosiţi seminţe sănătoase, provenite din surse certificate şi să practicaţi un asolament al culturilor. Pentru a avea o producţie de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ afânat, lucrat adânc şi îngrăşat cu gunoi de grajd.
Pentru a preveni îmbolnăvirea culturii de ardei este importantă, în primul rând, folosirea seminţelor sănătoase, provenite din surse certificate şi practicarea unui asolament al culturilor. Cele patru tipuri de ardei cunoscuţi, ardei gras, gogoşar, capia şi ardei iute, se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se pot cultiva şi după sfeclă, ţelină, ceapă, usturoi şi bostănoase. Este indicată evitarea plantării ardeiului după roşii şi vinete, pentru că au boli comune. La apariţia primelor semne că ardeiul este atacat de o boală, imediat trebuie aplicate tratamente corespunzătoare, însă nu oricum, ci la recomandarea specialiştilor în horticultură pentru a nu permite extinderea bolii şi la plantele sănătoase. Mulţi agricultori sunt nemulţumiţi că întâmpină probleme cu ardeii încă din perioada de plantare, când aceştia putrezesc şi cad. Puţini ştiu, însă, că această cădere şi putrezire a plantelor este una dintre cele mai des întâlnite boli la răsadurile de legume. Căderea plăntuţelor este un fenomen destul de frecvent şi apare la culturile de roşii, castraveţi, vinete, varză şi ardei. În faza de vegetaţie, transmiterea bolii de la o plantă la alta se face prin sporii transportaţi de apa de irigaţie, iar de la un an la altul se face prin sămânţa infestată sau prin sporii care rămân în sol. La primele semne de boală trebuie eliminate plantele afectate şi dezinfectat solul în zona respectivă pentru a nu se extinde boala şi la celelalte plante. De asemenea, este necesară dezinfectarea, termic şi chimic, a solului înainte de însămânţare.
Ciuperci dăunătoare culturii de ardei
Ardeii se pot îmbolnăvi dacă sunt plantaţi pe un sol sărac în calciu. Putrezirea vârfului fructelor de ardei este un prim semn că trebuie aplicată piatră de var, pentru a atinge un nivel al pH-ului din sol de 5.8-6.8. Totodată, este indicată stropirea plantelor, în faza de fructificare, cu un fertilizant pe bază de calciu. În unele cazuri, ardeiul poate fi atacat de un virus, care stopează dezvoltarea şi creşterea plantei. Astfel, planta rămâne mică, iar frunzele se aglomerează în formă de rozetă, către vârful plantei. În acest caz, se aplică un tratament cu insecticid împotriva afidelor, care reprezintă principalul vector de transmitere a bolii. În sere, solarii şi câmp sunt necesare tratamente periodice cu insecticide, iar printr-o erbicidare corectă se vor distruge eventualele gazde ale virusului. Cultura de ardei este atacată și de unele ciuperci ce produc boli cunoscute sub numele de făinarea şi mana culturii de ardei. Făinarea ardeiului are acelaşi agent patogen ca la făinarea roşiilor şi apare sub forma unor pete de culoare gălbuie pe frunze. Frunzele atacate se răsucesc şi cad, iar boala se extinde treptat, de la frunzele mature spre cele tinere. Pentru combaterea ciupercii, specialiştii în horticultură recomandă aplicarea unui tratament cu fungicide curative şi arderea resturilor de plante, la sfârşitul ciclului de cultură. Mana la ardei atacă planta în întregime, iar primele simtome ale bolii apar pe frunzele plantelor sub forma unor pete de culoare verde-gălbui care mai apoi se brunifică. În cazul apariţiei manei, trebuie dezinfectat solul, prin tratamente chimice, şi nu trebuie replantaţi ardei, mai devreme de trei ani, și nici pe locurile unde au fost plantate roşii sau vinete. Ardeii trebuie plantați pe straturi ridicate şi se va evita irigarea excesivă.