Cum ne protejăm de soare
Dr. Elena Crihan ne informează despre tipurile de radiaţii solare şi despre modul in care acestea ne pot afecta.
Mulţi dintre noi cred că o piele bronzată arată mai bine şi este considerată un simbol de sănătate, dar în realitate bronzul nu este altceva decât reflectarea gradului de agresiune a soarelui asupra pielii. Efectele nocive ale expunerii necontrolate la soare sunt multiple şi deloc de neglijat: de la îmbătrânirea prematură a tenului, pete şi pistrui, până la reale probleme de sănătate cum sunt cancerele cutanate. Expunerea cumulativă la soare şi arsurile solare din copilărie sunt factorii principali care contribuie la apariţia cancerului de piele indus de radiaţiile solare.
Expunerea excesivă la soare conduce la modificări în textura pielii
Radiaţiile ultraviolete sunt cele care dau cele mai importante modificări la nivel cutanat. Acestea sunt de 3 tipuri: UVA, UVB, UVC. Ultravioletele de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare şi pentru dezvoltarea proceselor de carcinogeneză de la nivelul pielii prin efectul lor distructiv aspura ADN-ului. Expunerea excesivă la soare conduce la modificări de textură ale pielii, la inhibarea sistemului imun cutanat. Ultravioletele de tip A constituie cea mai mare parte a radiaţiilor emise de soare şi au o intensitate constantă pe tot parcursul zilei (spre deosebire de UVB). Este important de ştiut că UVA contribuie la procesul de îmbătrânire cutanată, deoarece pătrund mai profund în piele distrugând fibrele de colagen. UVA pot penetra stratul de nori, sticlă, apă şi pătrund de 30-40 de ori mai adânc în piele decât UVB. Nu suntem protejaţi de ultraviolete în maşină sau lângă geamuri, deoarece razele de tip UVA le străbat. Ultravioletele de tip C nu penetrează stratul de ozon.
Pentru a minimiza aceste efecte, fără a ne priva totuşi de beneficiile soarelui, este necesar să cunoaştem o serie de măsuri simple de a ne proteja. În primul rând vom alege produse pentru protecţie solară de calitate cu spectru larg de acţiune, care să protejeze atât împotriva UVB, cât şi împotriva UVA.
Utilizarea corectă a cremelor de fotoprotecţie reprezintă un prim pas. Principala caracteristică a fotoprotectoarelor este factorul de protecţie solară (SPF - Sun Protection Factor). SPF-ul reprezintă raportul dintre doza minimă care produce eritemul (roşeaţa) pielii protejată cu crema respectivă şi doza minimă care produce înroşirea pielii neacoperită de nici o cremă. Pe scurt, SPF-ul reprezintă unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţie solară.
Cremele de fotoprotecţie asigură reducerea riscului de expunere la soare şi nu trebuie să determine creşterea timpului de expunere la soare sau expunerea la ore interzise. Poate termenul de SPF „Sun Protection Factor“ ar fi mai bine înlocuit cu „Sunburn Protection Factor“ pentru a evita neînţelegerile în ceea ce priveşte protecţia pe care o oferă cremele, care nu este nici pe departe deplină şi pentru a nu crea falsă senzaţie de siguranţă şi posibilitatea de a ne expune necontrolat la soare.
Care sunt mijloacelede protecţie împotriva razelor solare
Încercarea de a evita expunerea la soare sau măcar de a limita agresiunea radiaţiilor solare poate fi dificil de realizat de către cei care iubesc soarele. Totuşi pentru a nu ne priva de această plăcere este necesar să folosim mijloace de protecţie adecvate. Există pe piaţă produse potrivite pentru fiecare fototip, pentru fiecare tip de piele, pentru fiecare zonă de aplicare.
Fotoprotectoarele sunt produse dermatocosmetice în diverse formule galenice (cremă, lapte de corp, spray, stick, cremă colorată) care conţin filtre solare sau ecrane minerale, cu rol de a absorbi, respectiv a reflecta radiaţiile solare. Există şi pentru copii produse special create pentru pielea lor sensibilă.
Este important să folosim produsul adecvat în funcţie de tipul de ten şi zona unde se doreşte a fi aplicat.
Folosirea corectă a unui fotoprotector presupune alegerea produsului potrivit, folosirea unei cantităţi adecvate (2 mg/cm2), aplicarea produsului de fotoprotecţie cu cel puţin 30 de minute înainte de expunerea la soare, aplicarea la nivelul întregii suprafeţe corporale chiar şi în zonele care par mai puţin expuse: urechi, ceafă, mâini, reaplicarea produsului la fiecare 2 ore şi după fiecare baie.
Totuşi gradul de protecţie al unui fotoprotector topic nu trebuie supraevaluat, fiind necesare măsuri adiţionale pentru a asigura o protecţie eficientă. Este importantă necesitatea dobândirii unor deprinderi cu caracter fotoprotector: utilizarea articolelor de îmbrăcăminte pentru a reduce efectele negative ale UV pe piele (pălării, şepci, eşarfe, tricouri cu mâneci lungi din materiale deschise la culoare, ochelari de soare cu protecţie corespunzătoare pentru UV etc.), limitarea expunerii la soare în intervalul 11:00-16:00, atenţie la expunerea indirectă în zone cu apă, nisip, zăpadă, deoarece radiaţiile UV sunt reflectate în aceste zone.
Trebuie cunoscut şi faptul că există o serie de medicamente care determină o creştere a sensibilităţii individuale la soare: unele antibiotice, anticoncepţionalele, medicamente pentru afecţiuni cardiovasculare, dermatologice. Persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să acorde o atenţie sporită fotoprotecţiei.
Pentru cei care vor să aibă o piele bronzată, dar nu sunt dispuşi să se supună riscului expunerii prelungite la soare există creme cu capacităţi autobronzante sau creme care accelerează bronzul chiar şi după încetarea expunerii directe.
Loţiunile autobronzante reprezintă calea cea mai sigură spre un bronz sănătos, deoarece nu necesită expunere la soare şi implicit nu acţionează asupra melanocitelor, având doar un efect de colorare a suprafeţii pielii. Nu trebuie uitat totuşi că autobronzantele nu includ ingrediente cu proprietăţi de protecţie solară, persoanele bronzate artificial necesitând în continuare metode de protecţie împotriva soarelui.
Produsele de potenţare a bronzului stimulează şi cresc sinteza melaninei, cu accelearea procesului de bronzare naturală. În pofida faptului că au un factor de protecţie solară ridicat activează, intensifică şi prelungesc bronzul după o perioadă scurtă petrecută la soare, asigurând un confort foarte bun, astfel fiind uşor de realizat un compromis pentru cei care iubesc soarele, dar sunt totuşi conştienţi de riscurile la care s-ar supune în cazul unei expuneri prelungite.
După expunerea la soare este util să ne îngrijim de pielea noastră agresată de razele solare, utilizând loţiuni de corp special concepute care hidratează şi calmează pielea, care au acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă.
Beneficiile expunerii la soare
Comportamentul fotoprotector, reprezentat de ansamblul de reguli prezentate aplicate cu consecvenţă şi consultul dermatologic periodic duc la reducerea riscului dezvoltării diverselor forme de cancer cutanat şi la prevenirea îmbătrânirii cutanate premature.
Pentru a profita de beneficiile soarelui, dar totuşi pentru a evita riscurile asociate:
- Aveţi grijă să nu vă ardeţi!
- Evitaţi expunerea excesivă la soare!
- Cunoşteţi-vă pielea şi analizaţi-o frecvent!
Cu responsabilitate putem avea un ten frumos bronzat şi totodată protejat!
Dr. Elena Crihan a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ - Iaşi şi în prezent este medic specialist dermatolog la Policlinica „Providenţa“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unde o găsiţi în fiecare zi, cu programare prealabilă şi în contract cu CAS Iaşi. De asemenea, doamna doctor este Membru al Societăţii Române de Dermatologie (SRD), membru European Academy of Dermatology and Venerology (EADV), membru International Society of Dermoscopy şi membru European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).