Cum să vă pregătiţi o mică grădină la bloc
Primăvara este sezonul în care se începe munca în grădinile de zarzavat, se amenajează grădina de flori şi se începe lucrul în livadă, dar de acestea au parte doar cei care stau la casă şi au grădină. Cei care locuiesc la bloc îşi pot amenaja şi ei o micuţă oază verde pe balcon.
Spaţiul restrâns nu constituie un impediment, deoarece sunt o mulţime de legume care se pot cultiva chiar şi într-un spaţiu mic.
Înainte de a începe cultivarea legumelor pe balcon, trebuie ţinut cont de câţiva factori care pot contribui la dezvoltarea optimă a plantelor.
Unul din aceşti factori este expunerea la soare. Balcoanele care dau spre sud sunt luminoase, dar pe perioada de vară plantele vor suferi din cauza soarelui prea puternic, mai ales la etajele superioare. Problema se rezolvă dacă se creează garduri vii care să asigure cel puţin câteva ore de umbră pe zi. Un gard viu poate fi făcut din fasole urcătoare, din castraveţi, din porumb dulce, din mazăre, sau prin instalarea unei perdele de pânză sau stuf care să protejeze balconul de razele soarelui. O expunere favorabilă a balconului este: est, sud-est sau vest, sud-vest. Şi în aceste cazuri legumele de pe balcon vor fi protejate de razele fierbinţi de la amiază. Balcoanele dinspre nord nu prea sunt indicate pentru operaţiunea „mica grădină“.
Spaţiul de pe balcon este limitat, dar se poate raţionaliza şi multiplica prin amenajarea de rafturi, care să fie suportul pentru lădiţele sau ghivecele cu plante.
Salata verde şi ridichile sunt legumele cel mai uşor de cultivat şi de îngrijit în balcon. Avantajul este acela că pot fi crescute într-o glastră lungă, suspendată pe unul dintre pereţi. Atât salata verde, cât şi ridichile se dezvoltă bine în orice tip de sol. Primele ridichi pot fi culese după 3-4 săptămâni de la însămânţare. Morcovii se dezvoltă cel mai bine dacă beneficiază de lumina soarelui cel puţin 6 ore pe zi. Trebuie semănaţi în ghivece adânci. Prima recoltă va fi gata după aproximativ 90 de zile de la semănare.
Şi ardeiul gras este o alta legumă care se poate cultiva pe balcon. Ardeiul iute nu are nevoie de un ghiveci prea mare şi ocupă un spaţiu restrâns în balcon, dar nu se plantează alături de ardeiul gras, pentru că aroma iute poate să cuprindă întreaga cultură.
Pentru spanac este nevoie de ghivece medii, pământ de grădină şi puţină substanţă fertilizantă, pentru a accelera germinarea şi creşterea frunzelor.
În cazul roşiilor, care se întind de obicei mult, e bine să alegeţi soiuri pitice sau cherry. În ghivece mai puţin adânci se poate cultiva fasolea pentru păstăi şi mazărea. Vinetele au nevoie de un ghiveci cu o adâncime de cel puţin 35 de centimetri, dar pot fi cultivate foarte bine pe balcon. Foarte bune rezultate dau şi căpşunii căţărători.
Cel mai bine şi uşor se pot cultiva însă pe balcon, atunci când acesta este şi mic, ierburile aromatice: pătrunjel, leuştean, rozmarin, cimbru, busuioc, tarhon, salvie.