Cumpăraţi miei şi ouă numai din spaţiile autorizate de ANSV

Data: 08 Aprilie 2009

▲ Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate ▲ Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului şi sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară ▲

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar, mai ales în această perioadă în care, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare. „Cetăţenii care cumpără alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-şi petrece sărbătorile la spital. De aceea, îi sfătuiesc să-şi facă cumpărăturile pentru masa de Paşte, numai din locuri autorizate, unde găsesc alimente sănătoase, care au fost verificate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor“, a precizat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea. Potrivit ANSVSA, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public, numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată imediat după examinare şi marcare. Carnea provenită de la ovinele sacrificate în gospodăriile populaţiei este destinată strict consumului propriu. Autoritatea Veterinară precizează că este interzis transportul cărnii în alte locuri, în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă îndelugată, la temperatura mediului ambiant. Ouăle bune sunt cele ştampilate De asemenea, ouăle sunt admise pentru consumul public, numai dacă sunt marcate cu data ouatului şi sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară. Acestea trebuie să fie depozitate şi comercializate numai în spaţii care asigură temperatura corespunzătoare. În ceea ce priveşte produsele din lapte, ANSVSA avertizează că acestea trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi, iar comercializarea trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). Alte produse alimentare tradiţionale cum ar fi cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie, legumele de sezon se pot comercializa numai în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate. Este interzisă atât depozitarea, cât şi expunerea ouălor în vederea comercializării, în aceleaşi locuri cu cele destinate cărnii, produselor din carne sau lapte şi a altor produse alimentare nepreambalate, precum şi în spaţii unde temperatura depăşeşte 14 grade Celsius. Pentru sesizarea unor aspecte necorespunzătore în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare sau pentru solicitarea de informaţii, cetăţenii se pot adresa la ANSVSA la numărul de telefon gratuit: 0800 826 787, la Direcţiile Veterinare judeţene precum şi la numerele de telefon postate pe website-ul www.ansv.ro.