Curs de formare pentru clerici în Eparhia Clujului

Un articol de: Darius Echim - 22 Iulie 2022

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Sectorul de tineret, organizează în perioada iulie 2022 - martie 2023 un curs de formare pentru clericii responsabili cu activitățile de tineret în cadrul eparhiei. Cursul „Formator pentru formatori” a început cu o primă întâlnire, în 18-19 iulie, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva, din județul Bistrița-Năsăud. Participanții au primit marţi, 19 iulie, vizita Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițea­nul, Episcopul-vicar al Arhi­episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care le-a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a rostit un cuvânt de învățătură, urmat de o sesiune de discuții și întrebări.

Cursul, la care participă 16 preoți responsabili cu ac­ti­vitățile de tineret din cele nouă protopopiate ale eparhiei, urmează să fie acreditat de Ministerul Educației şi este susținut de formatorii Bi­anca Elena Matei, director executiv al Institutului „Orthopraxis”, formator internațional, psi­ho­traumatolog, consilier în adic­ții și asistent social, și Dana Matthews Bates, doctor în teologie, președintele Institutului „Orthopraxis” și fondator al Fundației „Noi Orizonturi”.

La întâlnire a fost prezentată programa modulelor și s-a stabilit programul întâlnirilor, modalități concrete de identificare a nevoilor și formularea direcțiilor strategice de intervenție: prin întâlniri săptămânale, cateheze și organizarea de tabere. În cele șase luni, grupul se va reuni în cadrul a 10 module, urmând a formula strategia de tineret din Eparhia Clujului pentru următorii ani.

Responsabilii implicați în proiect și coordonare sunt: consilierul cultural al arhiepiscopiei, pr. Cornel Coprean, inspectorii eparhiali de tineret din județele Bistrița-Năsăud şi Cluj, pr. Tudor Mudure-Iacob şi Oana Băilă, și responsabilul cu activitățile de tineret din Protopopiatul Dej, pr. Vlad Cristian Todoran.