Curs de pictură bizantină la Suceava

Un articol de: Constantin Ciofu - 09 August 2017

În perioada 31 iulie-5 august 2017 s-a desfăşurat la Suceava, în incinta Paraclisului „Sfântul Ioan Rusul" din cadrul aşezământului social-cultural al Parohiei „Sfânta Înviere", cursul de pictură bizantină susţinut de pictorul teolog Daniel Neculae.
Aflat la prima ediţie în România, cursul a fost organizat sub forma unui atelier intensiv de lucru în cadrul căruia participanţii proveniţi din diferite zone ale ţării (Neamţ, Bucureşti, Paşcani, Botoşani, Suceava) au fost îndrumaţi pentru a realiza o icoană bizantină pe lemn, având drept model icoana Maicii Domnului Glykophilousa. Experienţa şi disponibilitatea deosebite ale pictorului s-au împletit armonios cu nevoile şi solicitările cursanţilor, astfel că fiecare zi a cursului a constituit un prilej nu doar de a descifra câte puţin din tainele zugrăvirii „veritabilei ferestre prin care omul şi Dumnezeu se pot privi faţă în faţă" (aşa cum definea icoana părintele Dumitru Stăniloae), ci şi o posibilitate de redescoperire a sinelui şi de cunoaştere a celorlalţi.
Participanţii la cursul de pictură bizantină de la Suceava au învăţat de la maestrul Daniel Neculae că existenţa unui model este esenţială în realizarea unei icoane, la fel ca şi în viaţa duhovnicească şi că mândria, părerea de sine, invidia, ambiţia, graba şi superficialitatea sunt cei mai mari duşmani ai iconarului. Golindu-se de sine şi de orgoliile artistice şi făcându-I loc lui Dumnezeu în fiinţa sa, iconarul poate primi inspiraţia de la Duhul Sfânt, ajungând să înţeleagă că pictarea unei icoane este mai mult decât un act artistic, este o rugăciune. O bucurie născută din jertfă.
Iconograful Daniel Neculae este absolvent al studiilor de licenţă şi de masterat ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Artă sacră, participând la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate, susţinând cursuri de pictură în SUA şi la Centrul Cultural al UE din Luxemburg.