Cursuri de cântare bisericească la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 26 Septembrie 2016

În data de 22 septembrie a avut loc, la Școala Populară de Arte din Timișoara, examenul de selecție pentru cursul de cân­tăreți bisericești. La eveniment a fost prezent și părintele Zaharia Pereș, consilier eparhial, care a transmis binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, care apreciază acest proiect important pentru parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. În acest an s-au înscris 25 de cursanți, cân­tăreți bisericești, care deja activează la strană, credincioși, tineri, elevi care doresc să înve­țe cântarea de strană și să-și îmbunătățească cunoștințele de cântare bisericească.

„Și anul acesta, prin implicarea parohiilor din eparhie, se desfășoară cursul de cântare bisericească, un proiect ce are deja o tradiție de 15 ani în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. Dorim să dezvoltăm în continuare acest plan, care se bucură de o colaborare foarte bună între Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș - Școala Populară de Artă și Mitropolia Banatului, spre folosul concret al Bisericii bănă­țene și al credincioșilor. De asemenea, în cadrul colectivului profesoral o avem pe profesoara Martinescu Oana, care va preda cursanților noțiuni de teorie muzicală”, a precizat pr. Vasile Bădescu, profesor de muzică bisericească la Școala Populară de Artă din Timișoara.

Cursurile de cântare bisericească se vor desfășura la Ti­mi­șoara și Făget, pe o perioadă de doi ani, și se adresează celor care doresc să ocupe un post de cântă­reț bisericesc, dar și celor care iubesc cântarea de strană și vor să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe muzicale și liturgice.

Școala Populară de Artă este o instituţie publică, cu o tradiţie de peste 50 de ani în domeniul pregătirii şi specializării artistice şi funcţionează ca o alternativă extrem de atractivă la învăţământul cultural-artistic oficial. Şcoala de Artă asigură specializări în domeniul: muzical, al artelor vizuale, coregrafie și al artei dramatice.