Cursuri de formare şi informare despre dizabilităţi organizate în Protopopiatul Oneşti

Un articol de: Pr. Ovidiu Clapa - 14 Feb 2024

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfin­țitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la sediul Protopopiatului Onești s-au organizat în zilele de 27 și 28 noiembrie 2023 și 12 februarie 2024 trei module de formare a preoților din protopopiat în scopul îngrijirii și pastorației copiilor cu dizabi­li­tăți și a familiilor acestora.

Ședințele de formare au fost organizate de către Sectorul social- filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și au avut tema „Rolul preotului în relaționarea cu familiile, copiii și tinerii cu dizabi­lități și familiile acestora”.

Formatorii primelor două module au fost părintele Ilarion Mâță, consilier la Sectorul social-filantropic al Administrației eparhiale, și raso­fora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator în lucrul cu persoanele cu dizabilităţi. În cadrul acestor ședințe au fost tratate următoarele subiecte: pastorația preotului în familiile unde există persoane cu dizabilități; perspective biblice și pastorale asupra dizabilităților; acceptarea și integrarea lor în Biserică; aspecte privitoare la îngrijirea duhovnicească a persoanelor cu dizabilități - spovedirea și împărtă­șirea lor; ajutorul pastoral acordat părinților; abordarea psiho-medicală a dizabilităților, nevoi, aștep­tări și integrarea lor în diferite cadre de viață, precum și alte contexte care necesită prezența preotului.

Cel de-al treilea modul a fost susținut de părintele Aurel Cârlan din Bacău, psiholog clinician și psihoterapeut, și a avut tema „Depresie și anxietate”.

Scopul acestor cursuri este de a iniția preoții în cunoașterea dizabi­lităților din punct de vedere psihologic, teologic și pastoral, iar la finalul acestor cursuri preoții să fie pregătiți să-și asume, atât în cadrul slujbelor, cât și prin acțiuni de ajutorare, printre enoriașii lor, familiile cu copii sau adulți cu dizabilități.