Cursuri la Sibiu pentru preoţii din Mitropolia Ardealului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 25 Septembrie 2024

Peste 80 de preoţi din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului participă la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. La deschide­rea cursurilor, preoţii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Preoţii cursanţi au participat la un Te Deum săvârşit luni, 23 septembrie, de un sobor de preoţi şi diaconi în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu. În sobor s-au aflat cadre didactice de la facultatea sibiană şi membri ai permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, informează Mitropolia Ardealului.

IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe preoţi să conștientizeze importanța acestor cursuri pentru formarea lor teologică și pentru susținerea misiunii pe care o au în comunitățile încredințate.

„Preacucernici părinți, bine ați revenit la facultatea noastră, în această capelă minunată, de unde ați plecat spre a păstori în ogorul lui Hristos, în parohiile dumneavoastră! V-am așteptat cu bucurie și de fiecare dată revenirea preoților la acest curs special pentru obținerea gradelor didactice în preoție, asemenea gradelor didactice în învățământ, este o sărbătoare, întâi de toate, pentru facultate, dar și pentru mitropolie, pentru că sunteți preoții din eparhiile Mitropoliei Ardealului. Este, de fapt, o recapitulare sau o evaluare a lucrării pe care ați săvârșit-o frățiile voastre până acum. Evaluarea aceasta este firească, bună, folositoare și pentru activitatea preoțească, dar este folositoare și pentru trecerea în altă formă de încadrare”, a spus ierarhul.

Preoţii înscrişi la definitivat şi gradul II participă la cursurile susţinute de cadre didactice de la facultatea sibiană. De asemenea, în prima zi, o comisie prezidată de IPS Mitropolit Lau­rențiu a examinat preoții înscriși pentru obți­nerea gradului I. Preoții înscriși la cursuri vor sluji în sobor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu și la Capela Facultății de Teologie din Sibiu în această perioadă.

Teze de doctorat susţinute public la Sibiu

În Aula „Pr. Acad. Prof. Dr. Mircea Păcurariu” a Facultății de Teologie din Sibiu au fost susți­nute luni, 23 septembrie, două teze de doctorat elaborate sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian: „Orizonturi teologice ortodoxe în componistica rusă din secolul XX. Gheorgy Sviridov” (drd. Ștefan Pîntea) și „Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom în cadrul creației corale româ­nești” (drd. Gheorghe Vasilache). 

Comisia de evaluare a fost prezidată de pr. prof. dr. Aurel Pavel, iar referenți au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepis­copul Târgoviștei, de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, pr. prof. dr. Adam Domin de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Alba Iulia şi pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la facultatea gazdă. În urma evaluării comisiei, cei doi candidaţi au fost declaraţi doctori în Teologie.