Cursuri pentru obținerea gradelor preoțești la Iași

Data: 19 Septembrie 2022

Vineri, 16 septembrie 2022, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Catedrala veche, din incinta Ansamblului mitropolitan din Iași, în prezența preoților înscriși pentru obținerea gradelor profesionale în preoție.

În cuvântul său, ierarhul Hu­șilor a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit a fi citit în acea zi, despre momentul în care Domnul Hristos interacțio­nează cu o femeie păcătoasă, în casa fariseului Simon. Preasfinția Sa a evidențiat atitudinea Mântuitorului, de bunătate și iertare, care i-a scandalizat pe cei prezenți: „Este greu să înțe­legem că bunătatea are niște rați­uni care nu țin de logica noastră umană, de «scoica» minții noastre. Tendința noastră este de a subordona bunătatea rațiunii și de a găsi tot felul de explicații sau motivații care stau îndărătul ei. Bunătatea - aș spune, chiar cu riscul de a contraria - nu are nici un fel de «logică». Logica bunătății este, pur și simplu, dragostea, a cărei taină noi nu o putem înțelege, oricât ne-am strădui să-i găsim sensurile. [...]

Domnul Hristos a vrut să spună că iertarea este direct propor­țională cu intensitatea iubirii care este în inima noastră. Noi iertăm atât cât iubim sau iubim atât cât iertăm - este o matematică precisă. Degeaba ne înșelăm, crezând că avem dragoste în sufletul nostru, când nu iertăm cu toată ființa noastră. A ierta cu toată ființa presupune să ne comportăm față de omul care a greșit ca și cum el deja nu mai greșește, este reabilitat, nu mai are nici o pată a păcatului sau a greșelilor pe care le-a săvâr­șit”.

După Sfânta Liturghie, preoții, împărțiți pe grupe, participă la cursurile susținute de ierarhul Hușilor și de ceilalți profesori invitați. Potrivit organizatorilor, preoții înscriși la gradele în preoție Definitiv și 2 s-au întâlnit la Centrul eparhial Iași, Colegiul „Sfântul Nicolae”, Muzeul Mitropolitan, Sala Gotică - Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.

Acest program pune accent în mod predilect pe criteriile de identificare și de întărire a vocației pastorale și a vieții duhovnicești a preotului și a familiei sale, precum și pe actualizarea și contextualizarea pastorației creștine.