Cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie
Începând de luni, 9 mai 2016, şi până pe data de 20 mai, la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ilie“ de la Mănăstirea Miclăuşeni au loc cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie. Acestea sunt organizate, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi Centrul de formare continuă al Arhiepiscopiei Iaşilor.
La aceste cursuri participă 55 de preoţi din toate eparhiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Timp de două săptămâni vor fi cursuri, seminarii şi ateliere interactive, susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi de alţi profesori invitaţi. La final, participanţii vor susţine un examen scris şi unul oral.
„Este o modalitate foarte frumoasă ca noi, profesorii şi reprezentanţii Centrului eparhial, să ne punem în contact cu problematicile de la «firul ierbii», cu problematicile preoţilor parohi, care se confruntă zi de zi cu adevăratele probleme ale oamenilor. În acest fel, experienţa preoţilor împreună cu experienţa profesorilor trebuie să ducă la o mai bună mărturie a Mântuitorului Iisus Hristos în societatea de astăzi, care lansează tot felul de provocări la adresa acestei mărturisiri. Vor fi două săptămâni în decursul cărora profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, dar şi de la alte facultăţi de teologie ortodoxe din ţară şi din străinătate vor veni pentru a interacţiona cu preoţii pe anumite teme de interes general şi particular, în cadrul unor cursuri, seminarii şi ateliere practice, toate orientate spre a face din aceste cursuri un mijloc binecuvântat de a ne reîntâlni cu Hristos şi a da un refresh atât experienţei noastre bisericeşti, cât şi întâlnirii unuia cu celălalt“, ne-a declarat părintele Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
„Preoţii participanţi sunt împărţiţi în două grupe; profesorii predau concomitent, iar după-amiaza se schimbă grupele. Există ateliere de facilitare, iar abordarea este în stilul activităţilor de training, de formare pentru adulţi, nu neapărat în stilul clasic, academic; este o abordare interactivă, care pune mult preţ pe experienţa pastoral-misionară a participanţilor“, a adăugat şi pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de formare şi inovare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Fiecare zi de curs va debuta cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii Miclăuşeni.