Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

Un articol de: Flavius Popa - 26 Septembrie 2024

În această perioadă, la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” de la Miclăușeni, au loc cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Aflată la a doua sesiune din acest an, 33 de clerici din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei participă la diferite ateliere de formare, susținute de profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, precum și de ierarhii mitropoliei. 

Clericii care doresc să obțină anul acesta definitivarea sau gradul II în preoție participă în perioada 18-26 septembrie la diferite cursuri și ateliere de formare duhovnicească și pastorală. Sesiunile sunt organizate de către Centrul de formare continuă al Sectorului învăță­mânt din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. În total s-au înscris 33 de preoți și diaconi de la parohiile aflate în cadrul celor patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Marți dimineață, clericii s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăușeni de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Claudiu-Sergiu Bărcan întru preot, pe seama Parohiei „Sfântul Ilie” Adășeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

Zilele acestea, participanții au avut prilejul să discute cu ierarhii mitropoliei, precum și cu profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dar și formatori de la Centrul eparhial Iași.

Părintele inspector Lucian Filip de la Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor le-a prezentat clericilor un curs despre rețelele de socializare și despre fenomenul creat în jurul acestor instrumente digitale.

Cursurile pentru obținerea gradelor Definitiv și II în preoție reprezintă atât un mijloc de perfecționare a cunoștințelor, competențelor și atitudinilor pastorale, cât și o etapă din strategia de formare continuă a Arhiepiscopiei Iașilor.