Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 01 Septembrie 2018

În perioada 30 august - 6 septembrie, un număr de 34 de preoți din Arhiepisco­pia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului, ancorați în tradiția în care au descins și s-au format, în Tradiția ortodoxă, se vor angaja împreună cu profesorii lor de teologie într-o abordare interdisciplinară, care vede toate domeniile cunoașterii ca puncte de sprijin pentru o cunoaștere spirituală auten­tică, astăzi amenințată. La această întâlnire a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoa­rei și Mitropolitul Banatului.

Întâlnirea dintre intelect și credință nu e doar posibilă, ci și dezirabilă. Origen vorbește despre studio ca formă de curățire a minții, iar Sfântul Nicolae Cabasila insistă pe o dezvoltare a capacității raționale, drept o înmulțire necesară a talanților divini. Memoria creatoare a Tradiției și studiul ca formă de asceză și ca exercițiu spiritual se întâlnesc într-un dialog reciproc, care sporeşte căutările, timp de o săptămână, în Arhiepiscopia Timișoarei cu ocazia desfășurării cursurilor în vederea obținerii gradelor profesionale în preoție.

 Deschiderea oficială a cursurile preoțești pentru dobândirea gradelor profesionale de definitivat și gradul II a beneficiat de prezența luminată, de harisma paternității duhovnicești a Înaltpreasfinției Sale Ioan, Mitropolitul Banatului, care, ascultând empatic preoții, a oferit sfaturi și îndrumări problematicii atât de diverse din viața parohială a părinților care s-au înscris la aceste cursuri de perfecționare.

Examenul pentru obţinerea gradului definitiv constă în două probe scrise: la cunoştinţele teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială, iar pentru obținerea gradul II, examenul constă în două probe scrise de cunoştinţe teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare.

„Astfel de întâlniri în spațiul credinței, pe lângă conotația instituțional-administrativă de accedere la gradul profesional, definitivat sau gradul II, reprezintă răspunsul teologiei la provocările misionare actuale, de fapt o intrare în rezonanță cu toate schimbările de perspectivă ale societății contemporane: etica relativistă, pluralitatea „adevărurilor”, coexis­tența discursurilor dominate de un ton foarte polemic anticlerical și într-un context al agnosticismului militant. Însă, în spațiul credinței Revelația luminează întodeauna rațiunea, o îmbogățește și, de aceea, revela­ția devine un termen necesar pentru accedere la Adevăr. Există încă o nevoie acută de trans­cendență, iar marile întrebări sunt aceleași, există o foame și o sete de Dumnezeu, iar preoții sunt chemați, ca urmași ai Sfin­ților Apostoli, să hrănească ei înșiși poporul cu pâinea Cuvântului”, a precizat pr. Nichifor Tănase, consilier Sectorul învăță­mânt și tineret.

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/ 2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie.