Cursuri pentru preoţi la Mănăstirea Tismana

Data: 04 Septembrie 2015

Arhiepiscopia Craiovei organizează, în perioada 1-11 septembrie, cursuri de pregătire a personalului clerical din Mitropolia Olteniei, în vederea obţinerii definitivatului şi gradului II în preoţie. Miercuri, 2 septembrie, în mijlocul celor peste 80 de cursanţi a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

În fiecare an, preoţi din întreaga Mitropolie a Olteniei poposesc la Tismana pentru a lua parte la cursurile de pregătire profesională, dedicate obţinerii definitivatului şi gradului II în preoţie. Şederea acestora este rodnică, reuşindu-se ca în această perioadă cursanţii să parcurgă subiecte de actualitate pastoral-misionară, să recapituleze fundamentele doctrinare ale credinţei şi tradiţiei ortodoxe, să slujească la Sfântul Altar şi să interacţioneze prin discuţii şi activităţi practice cu cea mai mare parte din profesorii Facultăţii de Teologie din Craiova. Anul acesta, deschiderea cursurilor a avut loc în prima zi a anului bisericesc, marţi, 1 septembrie.

„Preotul, ca teolog, este acela care trăieşte din Sfânta Liturghie”

IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent la cursurile preoţeşti miercuri, 2 septembrie, când a vorbit despre „Coordonatele teologiei ortodoxe româneşti. Răspunsuri pentru problemele contemporane”. În acest context, IPS Irineu a
subliniat elementele definitorii ale vocaţiei clericale, amintind că preotul este dăruit a fi slujitor şi rugător permanent pentru credincioşii care i-au fost încredinţaţi spre mântuire. „Această vocaţie pe care noi o avem de la Dumnezeu se transformă în iubire de Dumnezeu. Sau mai bine zis vocaţia devine iubire pentru că în bunătatea şi dragostea Sa, Dumnezeu ne-a împodobit şi pe noi cu capacitatea de a putea iubi. Aceasta este bineînţeles o altă caracteristică a omului înzestrat cu darul iubirii”, a arătat IPS Părinte Mitropolit. Pe de altă parte, Mitropolitul Olteniei a arătat că vocaţia iubitoare a omului este transformată liturgic în vocaţia sacramentală, după cuvintele pe care le rostim la Sfânta Liturghie: „Ale Tale dintru ale Tale, Ţie Îţi aducem de toate şi pentru toate”. „Preotul ca teolog este acela care trăieşte din Sfânta Liturghie şi împărtăşeşte în chip sacramental această iubire poporului lui Dumnezeu. De aceea, în timpul Sfintei Liturghii avem nenumărate momente când ieşim şi binecuvântăm poporul lui Dumnezeu. Înainte de aceste momente, noi stăm cu faţa către Sfânta Masă, către Dumnezeu, Căruia îi vorbim permanent despre popor, căci toate ecteniile noastre nu sunt altceva decât invocări, cereri pe care le adresăm pentru popor şi pentru noi. Iată aşadar cum noi împărtăşim sfinţenia credincioşilor şi ei primesc această sfinţenie, pentru că dintre ei noi am ieşit. Aduceţi-vă aminte de cuvintele Sfântului Apostol Pavel din epistola către evrei, unde vorbeşte despre arhiereul care a fost ales din popor. Acesta are la rândul său nevoie de jertfe ca să se curăţească. Acest lucru este valabil şi pentru noi, cei care suntem în treapta clericală, căci avem nevoie de această Jertfă Sfântă să ne curăţim, dar această curăţire trebuie să se opereze eficient în viaţa noastră. De aceea, trebuie să trăim Sfânta Liturghie la cel mai înalt grad de intensitate duhovnicească, spre a ajunge mai apoi la legătura desăvârşită cu Mirele ceresc, după cuvintele rugăciunii: «Dă-ne nouă să ne împărtăşim cu Tine mai desăvârşit în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale»”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Săptămâna aceasta, în mijlocul cursanţilor vor fi prezenţi, alături de profesorii de la Facultatea de Teologie din Craiova, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Prea
sfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cursurile de pregătire profesională se vor încheia săptămâna viitoare printr-o evaluare a cursanţilor şi printr-o serbare festivă la care vor lua parte toţi membrii Sinodului Mitropolitan al Olteniei.