Cursuri preoțești la Mănăstirea Tismana
Cursurile pentru obţinerea definitivatului şi a gradului II în preoţie, organizate la Mănăstirea Tismana, s-au încheiat săptămâna aceasta prin sesiunea de evaluare. Perioada a fost încununată de un eveniment festiv, organizat în prezenţa membrilor Sinodului mitropolitan.
Peste 75 de clerici din Mitropolia Olteniei au frecventat cursurile pentru obţinerea definitivatului şi a gradului II în preoţie, organizate în perioada 1-11 septembrie, la Mănăstirea Tismana. Activitatea, aşezată în grija Sectorului administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei, a marcat treapta cu numărul 99 în organizarea acestor sesiuni de formare pentru clericii olteni.
„Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu”
Evenimentul a fost organizat în sala de festivităţi a Hotelului „Tismana”, din vecinătatea sfintei mănăstiri. Serbarea a fost precedată de lucrările Sinodului mitropolitan. Astfel, în mijlocul cursanţilor au poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. După prezentarea programului, alcătuit din cântări bisericeşti, pricesne şi poezie religioasă, preoţii au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Irineu. „De multe ori, cuvântul este neputincios şi tinde să pălească faţă de slava dumnezeiască şi de câte ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu pe faţa pământului. Toate laolaltă nu fac decât să preamărească pe Dumnezeu în felul şi în modul său. Iată că astăzi aţi reuşit prin cântare să ne încântaţi sufleteşte şi, bineînţeles, prin glasurile voastre, am trăit clipe de aleasă bucurie duhovnicească. Este un moment înălţător pentru că, în primul rând, cântarea este înălţătoare. Pe de altă parte, cântarea izvorâtă din vocile şi inimile voastre sfinţite de preoţi este şi mai înălţătoare. Şi în mod sigur că dacă Mântuitorul ne spune că «unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu», cu adevărat suntem convinşi că Dumnezeu este în mijlocul nostru şi este în noi. Astfel, spre deosebire de alţi credincioşi ai Bisericii noastre, noi purtăm în sufletul nostru şi în viaţa noastră harul preoţiei, care este mai presus de orice. Acest har dumnezeiesc ne scoate din cotidian şi ne pune într-o misiune cu totul specială, aceea de a fi slujitorii celui Preaînalt şi mâinile noastre neputincioase şi stricăcioase îl jertfesc pe Fiul lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte.
Cursanţii au fost evaluaţi joi şi vineri de către o comisie de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.