Cursurile de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”, la final

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 19 August 2022

La Centrul cultural „Nicolae Iorga” din orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, s-a desfășurat, în perioada 14-19 august 2022, cea de-a 69-a ediție a Cursurilor de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”, care a reunit personalități din diverse domenii ale științei și culturii.

În cadrul evenimentului moderat de prof. Constantin Stere, directorul Direcției Jude­țene pentru Cultură Prahova, au susținut prelegeri reprezentanți ai lumii academice și universitare din țară și din Republica Moldova: Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române, Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și prof. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Interna­ționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.

În acest an, au fost abordate teme diverse precum: tradiționala paradă a portului popular; expoziția de grafică și artă plastică; antologie de versuri; prelegeri despre Nicolae Iorga; prezentare de carte; centenarul Încoronării de la Alba Iulia; vizită la Palatul Știrbei și la Mănăstirea Sinaia; vizită la Drajna, cu spectacol folcloric.

 În ultima zi a manifestării culturale a fost prezent și pr. Mihail Peneș, protopopul Protoieriei Vălenii de Munte, care a susținut prelegerea intitulată „Starea de conservare a patrimoniului bisericesc în Protoieria Vălenii de Munte”.