Cuvântul anului 2022

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 20 Decembrie 2022

Editorii dicţionarului american Merriam-Webster au anunţat desemnarea „gaslighting” drept Cuvântul anului 2022, argumentând că termenul reflectă „epoca dezinformării” în care trăim, informează DPA. Potrivit Merriam-Webster, în 2022 a existat o creştere cu 1740% a căutărilor referitoare la acest termen, care este titlul unei piese britanice de teatru din 1938, scrisă de Patrick Hamilton, despre un bărbat care încearcă să-şi facă soţia să creadă că este nebună. Dicţionarul defineşte „gaslighting” drept „acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană în propriul avantaj”.

„În ultimii ani, odată cu înmulţirea impresionantă a canalelor şi tehnologiilor folosite pentru a dezinforma, «gaslighting» a devenit cuvântul favorit pentru a desemna manipularea. De aceea, credeţi-ne pe cuvânt, şi-a câştigat titlul de Cuvântul anului”, au scris editorii Merriam-Webster.

Printre termenii nominalizaţi pentru Cuvântul anului s-au mai aflat „omicron”, literă a alfabetului grec utilizată pentru a desemna o variantă deosebit de contagioasă a noului coronavirus, şi „sentinet”, ale cărui căutări au sporit după ce un inginer de la Google a susţinut că robotul de chat bazat pe inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat o conştiinţă umanoidă. Cuvântul anului desemnat de Merriam-Webster este „o măsură statistică” a căutărilor efectuate în dicţionar în ultimul an, mai precizează publicația.